Ovo je najjednostavnija dijeta: Biste li je probali?

pexels-ketut-subiyanto-4474052
Izvor: Pexels

Dosta nas se odlučilo da 2021. godinu učinite godinom u kojoj ćete napokon dobiti kontrolu nad svojim zdravljem. Kontrolu želite postići bilo da se radi o promjeni prehrane, većem intenzitetu vježbanja ili zakazivanju onih davno zavoravljenih doktorskih pregleda. Znate li koja je najjednostavnija dijeta na svijetu?

Scandi sence dijeta je, od stranje stručnjaka, okarakterizirana kao „najjednostavnija na svijetu“. Pravila su vrlo jednostavna. Glavna tajna krije se u planiranju dnevnih obroka na vrlo jednostavan način. Tjelesna se težina može pratiti i regulisati uravnoteženom prehranom. To uključuje kombinaciju proteina, povrća i masnoća.

Jedite tri obroka dnevno

Neka bude pauza između obroka veća. U međuvremenu zaboravite na grickalice. Tri obroka dnevno su vam sasvim dovoljna. Držite se ovog rasporeda najmanje prvih 14 dana plana prehrane.

Rukama izmjerite količinu hrane

Izmjerite šake kada budete spremni za jelo i stavljajte hranu na tanjir. Možete dobiti do „četiri šake“ po obroku. On treba da sadrži: jednu ili dvije šake povrća, jednu šaku proteina poput pieltine, lososa ili jaja. Možete imati i do tri kašikice masti, poput maslinogov ulja, maslaca ili čak majoneze. Dijeta Scandi sence vam omogućava unos mliječnih proizvoda svaki dan.

Koristite zdrav razum

Nemojte biti kreativni! Stručnjaci upozoravaju da niste domišljati ukoliko dva filea piletine složite jedan na drugi i računate kao šaku proteia. Ta porcija bi bila predobra da bi bila istinita. Odlučite se za manje masnoće.

Slatkiši, soda i alkohol idu na „stand by“

Možete ih dobiti ako potrošnju kalorija prilagodite unosu. Ako, na primjer, želite čašu vina uz obrok, morate preskočiti pregršt ugljikohidrata u tom istom obroku.

Hranjenje na ovaj način omogućava ljudima da neprestano jedu istu količinu kalorija bez da ih broje. Procjenjuje se da bi žene po ovom planu unosile između 1.200-1.800 kalorija dnevno, dok bi taj unos za muškarce bio između 1.600-2.200 kalorija. Prosječni i planirani gubitak je oko 1 do 1,8 kilograma sedmično.

Pročitaj više: 7 načina da prirodno ubrzaš metabolizam

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori