7 načina da prirodno ubrzaš metabolizam

Slim woman with measuring tape
Izvor: freepik.com

Metabolizam - svi ga imamo, ali kod nekih je ljudi "brži" ili "sporiji". I to je važno! Brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije može uticati na to koliko lako dobijate ili gubite kilograme. To također puno govori o tome koliko ste izloženi riziku od dijabetesa.

Veliki dio brzine metabolizma određuje genetika, dob, spol i veličina tijela. Postoje neke promjene u načinu života koje mogu, doslovno, ubrzati njegov proces.

Smanji temperaturu

Čini se da spavanje u hladnoj sobi povećava postotak masnih stanica koji sagorijevaju kalorije. Njih stimuliše hladan zrak. Jedno istraživanje koje je sproveo Nacionalni institut za zdravlje, provedeno je na pet muških dobrovoljaca. Rezultati su prikazali povećanu potrošnju kalorija tokom spavanja u hladnijim prostorijama.

Kofein ubrzava metabolizam

Nekoliko istraživanja pokazalo je direktnu povezanost između konzumacije kofeina i povećane metaboličke brzine. Vjeruje se da je to zato što kofein pomaže tijelu da razgrađuje masnoće. Ali kao i u svemu, ne treba pretjerivati. Previše kofeina dnevno može izazvati nervozu, mučninu ili nesanicu. Osim toga, kafa sadrži puno masti i šećera.

Nivo stresa igra veliku ulogu

Potrudi se da stres smanjiš na minimum. Istraživanje koje je rađeno u Americi 2014. godine, žene koje su navele da su pod stresom uspjele su sagoriti 104 kalorije manje u 24h. Istraživači ističu da bi tokom godina taj postotak mogao preći u porast čak do 11 kilograma. Reakcija na stres je aktivacija hormona zvanog kortizol. On je povezan s pogoršanjem metabolizma. Ukoliko dugoročno gledamo, on povećava rizik od pretilosti.

Dobro se naspavaj

Dokazano je da nedovoljno sna usporava metabolizam i kod muškaraca i kod žena. To može imati veze s ločenjem kortizola u mozgu kada je tijelo pod stresom. Nekada čak i odlazak u krevet ranije, neće biti dovoljan.

Vježbanje utiče na metabolizam

Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti pomoći će vam u ubrzanju metabolizma. To se odnosi čak i na hodanje 30 minuta dnevno. U svakom slučaju sve je bolje od sjedenja satima. To je najgora stvar koju možete učiniti svome tijelu. Nažalost, često je ne možete izbjeći zbog poslovnih obaveza.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori