OVA namirnica stvara masnoću na stomaku i ugrožava vaše zdravlje

Mnoge od nas mući dosadna masnoća na stomaku. Poznata je i kao visceralna i najštetnija masnoća. Opšte poznato je da visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, te moždanog i srćanog udara, ali i rezistencije na inzulin.

Iako je vježbanje jedan od najučinkovitijih načina smanjivanja masnoće na stomaku, nije jedini. Prehrana također igra presudnu ulogu u velićini vašeg trbuha.

Jedna od namirnica koja je usko povezana s masnoćama na stomaku je bijeli hljeb.

U jednoj su studiji, istraživači sa Univerziteta Tufts, oko dvije godine pratili prehrambene navike sredovječnih osoba. U istraživanju je učestvovalo više od 400 ispitanika. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su jeli prehranu „od mesa i krompira“ dobili najviše ukupne težine. Međutim, ona je bila ravnomjerno raspoređena po cijelom tijelu.

Nasuprot njih bili su ispitanici koji su konzumirali veću količinu bijelog hljeba i visoko rafinirane namirnice. Dobili su najviše masnoće na stomaku.

Konzumiranja manjih količina bijelog hljeba i mediteranska prehrana mogu da pomognu pri smanjivanju količine kilograma i masnoće upravo na stomaku.  Studije koje povezuju bijeli hljeb s masnoćom na stomaku promatraju se, što znači da bi mogle samo pokazati da postoji veza između konzumacije bijelog hljeba i masti na stomaku.  Međutim, istraživači imaju nekoliko teorija.

Kao prvo, bijeli hljeb ima puno kalorija i jednostavnih ugljikohidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, bijeli hljeb klasificiran je kao hrana s visokim glikemijskim indeksom (visokim GI). Studije pokazuju da konzumacija hrane s niskim GI rezultira osjećajem sitosti nego kada jedete hranu s visokim GI. Drugim riječima, hrana s visokim udjelom GI jednostavno vas ne zasiti kao što to čini druga hrana. Upravo to može prouzrokovati prejedanje i debljanje, piše Živim.gloria.hr.

Drugi način na koji bijeli hljeb može uzrokovati debljanje i salo na stomaku je taj što potiče oslobađanje inzulina u tijelu. Inzulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljikohidrata, oslobađa se više inzulina i vjerovatno će se više glukoze pohraniti kao masnoća i mast na stomaku.

Istina je da je bijeli hljeb povezan s povećanim rizikom od masnoće na stomaku, ali to ne znači da ga kompletno morate izbaciti. Integralni hljeb s puno vlakana zapravo je povezan s manje sala na stomaku kada se konzumira uz zdravu prehranu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori