Turković na konferenciji država članica SEECP-a: Moramo njegovati bolju saradnju

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se danas na ministarskoj konferenciji država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Antaliji, Republika Turska. 

Ona je čestitala domaćinima na uspješnom predsjedavanju inicijativom u vrlo izazovnom vremenu pandemije, naglašavajući važnost regionalne integracije, ali sa posebnim naglaskom na ubrzavanje puta ka Europskoj uniji te rješavanje otvorenih pitanja.

-Uprkos našim pojačanim naporima na produbljivanju naše saradnje u borbi protiv COVID-19, ne možemo dopustiti da pandemija ili bilo koje druge društveno-političke okolnosti negativno utječu i usporavaju naše partnerstvo u drugim vitalnim područjima, ili uspore napredak zemalja koje nisu članice EU, a dio su SEECP-a na njihovom putu pristupanja Europskoj uniji - naglasila je Turković.

Kako je istakla, naša odlučnost da poboljšamo kvalitete saradnje u pravosuđu, vladavini zakona i unutrašnjim poslovima, jednostavno ne smije se umanjiti prenaglašenim fokusom na određeno pitanje. 

-Vjerujem da bi se napori nakon oporavka od pandemije mogli bolje usmjeriti povećanjem opsega i kvaliteta razmjene informacija koje bi mogle pomoći u izbjegavanju dupliciranja napora. Moramo njegovati bolju saradnju i koordinaciju između sebe i drugih regionalnih faktora kako bismo imali učinkovitije ishode, pojednostavljene procese i resurse - dodala je Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Izvor: FENA

Pročitaj više: Bisera Turković uputila instrukciju DKP-ima BiH: Kako se odnositi prema “non-paperu”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori