5 načina da razvijete zdrave prehrambene navike kod djeteta

pexels-cottonbro-4720413
Photo by cottonbro from Pexels

Mnoga istraživanja su pokazala da roditelj ima značajan uticaj na ponašanje svog djeteta. To uključuje i zdrave prehrambene navike i fizičku aktivnost. Vi kao roditelj ste ti koji možete naučiti svoju djecu o tome kako živjeti zdrav život. Pomozite svojoj djeci da nauče donositi zdravije navike posmatrajući vas kao primjera.

Promovišite zdrave navike

Težite ravnoteži i otvorenosti oko hrane i obroka. Uključite svoju djecu u planiranje obroka, kupovinu i pripremu kako biste potaknuli učešće. Osigurajte dobar stav prema hranjenju i stvorite toplo i otvoreno porodično okruženje za vrijeme obroka. Isto vrijedi i za vježbu. Pazite da vaša djeca znaju da su dio tima i da su zdravlje i kondicija porodična stvar. Dopuštajte djetetu, s vremena na vrijeme, da odabere vašu narednu zajedničku aktivnost.

Neka hrana bude neutralna

Odmaknite se od upotrebe hrane kao nagrade i ne izbjegavajte zabranu određene namirnice. Korištenje hrane kao nagrade, poput davanja djetetu slatkiše nakon što završi zadaću, može dovesti do nezdravog odnosa s hranom. Označavanje hrane kao „nešto loše“ ili zabranjivanje samo povećava djetetovu želju za hranom. Roditelji koji strogo kontrolišu vlastitu prehranu možda neće primijetiti da vrše takvu pretjeranu kontrolu nad prehrambenim navikama svoje djece.

Photo by cottonbro Izvor: Pexels

Ne forsirajte hranu

Kako rastu, dječji apetit oscilira. Dakle, kad kažu da su se najeli, nemojte ih tjerati da očiste tanjir i pojedu sve. Također, nemojte prisiljavati djecu da ostanu za stolom sve dok ne završe s povrćem. Iako se ovo može činiti da pomaže vašoj djeci da dobiju potrebnu količinu hrane, ova ponašanja zapravo može dovesti do toga da djeca prestanu da vole hranu i stvore negativne asocijacije na vrijeme obroka.

Planirajte redovne porodične aktivnosti

Ukoliko forsirate fizičku aktivnost, rezultat će biti suprotan od onoga što vi očekujete.  Umjesto toga, potaknite djecu da se bave sportom izvan škole. Učinite to porodičnom aktivnošću. Vodite djecu u park kako bi šetala, trčala, rolala se ili igrala u piješku. Neka šetnja psa bude zabavna igra brojeći koliko se puta pas zaustavio ili koliko ste koraka napravili.

Istraživanja su pokazala da roditelji mogu pozitivno utjiecati na dječji razvoj i ponašanje, posebno u ranim godinama. Vrlo lako ćete im stvoriti zdrave prehrambene navike. Dakle, angažujte se sa svojom djecom i budite osoba kakvom se nadate da će ono postati!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)