Hrana koju treba izbjegavati prije treninga

Izvor: Pexels
Izvor: Pexels

Jedete li nešto lagano ili potpuno gladujete? To je pitanje koje se često postavlja prije započinjanja sportske aktivnosti. Naučnici i sportisti znaju da vrijeme obroka, kao i kvaliteta hrane koju jedu, presudno utječe na performanse.

Mišići koji rade trebaju gorivo tokom vježbanja, uglavnom u obliku šećera (glukoze) ili masti.

To gorivo može, dakle, doći iz našeg najnovijeg obroka, nakon što se šećeri i masti probave i cirkuliraju u krvi, ili iz rezervi masti i šećera koji su već prisutni u našem tijelu.

Svi imamo takve rezerve, posebno masti, a neke od njih borave u našim mišićima.

Ova mišićna masnoća, međutim, postaje problematična ako je akumuliramo previše i zato je bolje potaknuti zbrinjavanje tih rezervi “.

Iako bi se činilo da je savjet da vježbate natašte, pa je bolje ujutro prije doručka, ako mu ne možete odoljeti, možda biste htjeli napraviti nešto lagano.

Ali budite oprezni, jer nisu sve namirnice dobre, a neke ih treba izbjegavati po svaku cijenu.

Evo šta i zašto.

Jogurt

Jogurt i općenito mlijeko i svi njegovi derivati smiju se konzumirati samo nakon fizičke aktivnosti. To je zato što njihov sadržaj masti može naprezati tijelo i povećati proizvodnju kiseline u želucu tokom treninga.

Izvor: Pexels

Avokado

Iako bogat takozvanim dobrim mastima (tj. Nezasićenim masnoćama), avokado treba izbjegavati prije započinjanja tjelesnih aktivnosti jer kombinacija tako visokog energetskog sadržaja i prisustva puno vlakana otežava probavu. Ako se pojede prije napora, rizik je nakon toga imati grčeve u stomaku.

Izvor: Pexels

Paradajz

Treba izbjegavati salate, mocarelu s paradajzom i bruschettu. Jer ako se pojedu prije čučnja ili trbušne sjednice, mogu stvoriti crijevni problemi i zrak.

Izvor: Pexels

Suho voće

Suho voće bogato je mastima i, čak i ako je dobro nezasićeno, usporava probavu. Da bi se osigurala efikasnost treninga, hrana mora biti potpuno probavljena prije početka vježbi. Dakle, ako želite pojesti dva kikirikija, pobrinite se da to učinite najmanje sat i pol prije treninga.

Izvor: Pexels

Sjemenke suncokreta, bundeve i sezama

Poput sušenog voća, i uljane bobice bogate mastima mogu stvoriti crijevne poremećaje tokom treninga.

Izvor: Pexels

Energetsko piće

Osjećaj energizacije koji pružaju prolazan je, stvarni učinak koji je često bogat šećerom i kofeinom je onaj vrhova glikemije u krvi koji, kada završe, mogu dovesti do trenutnog pada šećera.

Rafinirani šećer

Izvor: Pexels

Unosi se previše šećera i ugljikohidrata neposredno prije nego što intenzivan trening može dovesti do umora tokom vježbanja. Stoga je savjet da pažljivo obratite pažnju na vrstu šećera i apsolutno izbjegavate vrlo rafinirane šećere.

PROČITAJTE VIŠE: Podijelite broj svojih kilograma s 8 i dobit ćete broj čaša od 2 dl koje biste kao dnevni minimum trebali popiti!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori