Godišnjica zločina u Jukićevoj ulici: Na ovom mjestu prekinuti su dječački snovi

Ovo mjesto ja dokaz da su zločinci ubijali djecu, nevina bića, s namjerom i sistemski, kazao je Grabovica

Od dvije ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 27. aprila ratne 1993. godine, u ulici Jukićeva 132, poginula su tri dječaka dok su se igrala ispred zgrade: Vedran Milas (14), Amel Terahija (14) i Sakib Smajić (16).

U znak trajnog sjećanja na tragično nastradale dječake Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine organizovalo je danas na tom mjestu polaganje cvijeća pored spomen-ploče. Ploču je postavilo Udruženje.

U ime Općine Centar, cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa svojom zamjenicom Irom Adilagić te vijećnikom Dženanom Mulićem.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Fikret Grabovica je tom prilikom kazao da djecu koja su došla odati počast uvijek trebaju učiti da su na ovom mjestu prekinuti dječački snovi. Nekadašnjih učenika njihove škole tokom bezbrižne dječije igre te da se ovako nešto nikada ne smije zaboraviti.

– Ovo mjesto ja dokaz da su zločinci ubijali djecu, nevina bića, s namjerom i sistemski.

Bezbroj je ovakvih primjera tokom opsade grada koja je trajala 1.425 dana - kazao je Grabovica, saopćeno je iz Općine Centar.

Polaganju cvijeća i odavanju počasti poginulim dječacima su prisustvovali, osim članova porodica ubijenih, učenici 7. razreda Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ sa profesorom Mirzom Zekovićem. Također predstavnici Gradske uprave te Mjesne zajednice „Koševsko brdo“.

- Koliko godina poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu još uvijek neki ne priznaju istinu. U odbrani BiH poginulo je 1.600 djece u opkoljenom Sarajevu kada je ubijeno preko 11.000 ljudi. Kako smo mi koji smo nosili pušku i branili našu državu od agresije isto tako su i ova djeca bili heroji. Svojom igrom, kada su padale granate prkosile toj agresiji i nama na prvim linijama odbrane dali dodatnu snagu da ne pokleknemo. Ono što je nama značajno jest da se uvijek mi sjećamo i ne zaboravimo naše male heroje niti jedno stratište gdje su ginuli naši sugrađani.

Naša djeca ovakve stvari ne mogu pročitati u udžbenicima. Kroz ovo obilježavanje će saznati za svoje vršnjake koji su poginuli tokom bezbrižne igre. Na taj način će saznati šta se dešavalo tokom agresije na ovaj grad i državu BiH. Na nama ostaje obaveza da prenesemo budućim generacijama ovu kulturu sjećanja da se nikome više ne ponovi. Izjavio je Đozo u svom obraćanju, saopćeno je iz Općine Centar.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori