Podijelite broj svojih kilograma s 8 i dobit ćete broj čaša od 2 dl koje biste kao dnevni minimum trebali popiti!

Znate li koliko je doista vode potrebno našem tijelu svaki dan?

Znate li koliko je doista vode potrebno našem tijelu svaki dan?
Zlatno pravilo od najmanje 6 čaša vode dnevno

Koliko čaša vode trebate popiti? Većina nas uzima zdravo za gotovo činjenicu da u vlastitom domu imamo čistu i ispravnu vodu. Rijetko gdje u Europi, a kamoli u svijetu, možete doći u kuhinju i natočiti vodu iz slavine i popiti je bez straha da će izazvati želučane tegobe. No bez obzira na tu blagodat, mnogi od nas dnevno u organizam unesu premalo vode.

A upravo to nerijetko je razlog umoru, glavobolji, žgaravici, problemima s krvnim tlakom. Razlog je i vašoj razdražljivosti, lošoj koncentraciji, ali i nakupljanju viška oko trbuha. Jer sve to mogu biti posljedice manjka tekućine u organizmu. A voda, koja čini više od 60% tjelesne težine odraslog čovjeka, odgovorna je za funkcioniranje našeg cjelokupnog metabolizma – ona prenosi hranjive tvari kroz tijelo, regulira tjelesne funkcije, eliminira štetne tvari, održava tjelesnu temperaturu…

Znate li koliko je doista vode potrebno našem tijelu svaki dan?

Podijelite broj svojih kilograma s osam i dobit ćete broj čaša od 2 dl koje biste kao dnevni minimum trebali popiti! A čak dvije trećine te količine trebala bi biti upravo voda. jer jedino nju organizam prepoznaje kao tekućinu. Čaj, kava i sokovi, dakle, iako sadrže vodu nemaju isti učinak kao voda.

Osim toga piti je potrebno često, u malim gutljajima, a ne odjednom popiti veću dozu i misliti da ste ‘odradili’ svoju dnevnu količinu, jer želudac ne može podnijeti više od 2 dl tekućine u 15 minuta.

Ako se pak ne držimo tzv. zlatnog pravila od najmanje 6 čaša vode dnevno, možemo imati probavne tegobe, osjećati umor, nedostatak energije i glavobolju te biti usporeni, ali i skloni debljanju. Stoga zapamtite da manje vode ujedno znači i više sala oko struka. Naime, tijelo taloženjem masti štiti stanice od dehidracije!

Čista voda je život, zdravlje, prehrana, rekreacija, energija...

Koliko ste vi danas čaša vode popili?

Izvor: story.hr

Procitaj više: Voda i dnevni unos: Pijete li dovoljno vode?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori