Naša budućnost: mladi Bosanci i Hercegovci osvajaju nagrade iz oblasti nauke

Bosanci osvajaju prestižne nagrade iz oblasti nauke
Električna energija, ilustracija (Foto: Getty Images)

„Mikroorganizmi za makro rješenja“ naziv je projekta koji su osmislili talentovani učenici Ajdin i Berin Tarić i plasirali se u finale na najprestižniju svijetsku olimpijadu „Genius Olympiad.“ 

Naime, učenici Richmond Park School iz Sarajeva napravili su bio-elektrohemijski sistem koji koristi bakterije iz ostatka hrane za proizvodnju električne energije.

Da se radi o sjajnoj  ideji , koja bi u skoroj budućnosti mogla doprinijeti proizvodnji električne energije na ekološki prihvatljiv način, prepoznali su eksperti „Genius Olympiad“. Ovaj projekat izabrali su među hiljadama drugih projekata  iz cijelog svijeta. 

Samim plasmanom u finale ovog takmičenjima, mladi Tarići dobili su i stipendiju na Američkom Univerzitetu  „RIT – Rochester Institute of technology“  u New Yorku.

Zlatni učenici Ajdin i Berin Tarić finalisti  Genius Olympiade  

Inače, ovo nije prva nagrada. Učenici su za svoj rad i trud dobijali nagrade i na drugim svjetskim takmičenjima.  U Indoneziji su od 400 timova iz 23 zemlje svijeta  osvojili  treće mjesto , dok su na  Olimpijadi projekata u BiH „BOSEPO“ osvojili prvo mjesto u kategoriji energije.

Ponosni,  što su domovinu Bosnu i Hercegovinu uspješno predstavili  u svijetu,  Ajdin i Berin Tarić   kazali su nam da će i ubuduće marljivo  raditi i na drugim interesantnim  projektima, te svojim primjerom pokazati da se trudom i znanjem uvijek može postići željeni cilj.

Pripremila: E. M.

Pročitaj više: Solarnim isparavanjem jeftino i efikasno do pitke vode

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)