Nađena misteriozna poruka s Titanika iz prošlog stoljeća!

Poruka je od 13. aprila 1912. godine napisano je na francuskom, a potpisala ga je Mathilde Lefebvre, koja je imala 13 godina.

Misteriozna poruka s Titanika
Foto: Getty Images Putnički brod White Star Line R.M.S. Titanic kreće na svoje zlosretno prvo putovanje.

Prije 4 godine, jedna kanadska porodica je našla poruku u zatvorenoj boci zakopanoj na plaži u Hopewell Rocksu, zalivu Funday, u kanadskoj provinciji New Brunswick.

Poruka je od 13. aprila 1912. godine napisano je na francuskom, a potpisala ga je Mathilde Lefebvre, koja je imala 13 godina.

Kaže: "Bacam ovu bocu u more usred Atlantika. Treba da stignemo u New York za nekoliko dana. Ako je neko pronađe, recite porodici Lefebvre iz Liévina".

Liévin u Pas-de-Calaisu bila je francuska regija iz koje su ona i njezina porodica poticali. Bila je putnica treće klase sa svojom majkom Marie Daumont i troje svoje braće i sestara.

Ona se trebala pridružiti svom ocu Francku Lefebvreu, koji je napustio Francusku dvije godine ranije kako bi s drugom djecom emigrirao u Ameriku, prema timu sa Univerziteta u Quebecu u Rimouskom (UQAR) koji ispituje pismo.

RMS Titanic, kojim je upravljala linija White Star , potonuo je u sjevernom Atlantskom okeanu 15. aprila 1912. godine.

Brod je udario u santu leda tokom prvog putovanja iz Southamptona u New York City. Mathilde i njena porodica na brodu bili su među 1.500 ljudi koji su stradali.

UQAR tim proučavao je hemijski sastav boce, pluta, papira i tinte. Takođe se razmatralo struje i procese erozije koji su bili potrebni da bi se boca nasukala i zakopala.

Zaključeno je da materijalno, boca i poruka u njoj nisu nespojivi s datumom napisanim u pismu. Međutim nada se da će javnost moći pomoći u nekim neodgovorenim pitanjima.

"Ovo je sigurno vrlo vrijedan dokument. Sigurni smo da su papir i boca materijali datirani prije 1912. godine", rekla je Manon Savard, arheolog iz tima, za Le Journal de Montreal .

U prošlosti su navodno pisana „pisma sa Titanika“ za koja se na kraju uspostavilo da su lažna.

Zbog toga tim stručnjaka s oprezom kategorički kaže da je poruka ove djevojke bila iz vremena povijesnog potonuća koje je više od jednog stoljeća zaokuplja maštu javnosti.

"Svi bismo željeli vjerovati u ovu priču, ali imamo nekoliko pitanja o autentičnosti ovog pisma," rekao je Savard.

Među njima je hoće li rukopis biti ono što bi francuska djeca mogla proizvesti na prijelazu u 20. stoljeće.

Također su sumnjive šanse da je boca s porukom mogla ostati neoštećena na kanadskoj plaži.

"Čini se malo vjerojatnim da su morske struje plutajući objekt donijele iz sjevernog Atlantika u zaljev Fundy [u New Brunswicku]", rekao je Savard, "Nije nemoguće, ali je malo vjerojatno".

Jedan od arheologa iz istraživačkog tima, Nicolas Beaudry, rekao je da još uvijek postoje rođaci porodice Lefebvre iz Aix-en-Provencea u Francuskoj koji su se "emocionalno posvetili ovom pismu".

"Ovaj brodolom je vrlo dirljiv. Naravno, porodica u Francuskoj dolazi u iskušenje da povjeruje. Mislim da svi također žele da ovo bude istina", rekao je za Le Journal. Newsweek je kontaktirao članove istraživačkog tima UQAR-a za komentar.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori