Solarnim isparavanjem jeftino i efikasno do pitke vode

Mnogi eksperimentalni fototermalni isparivači bili su dvodimenzionalne ravne plohe koje su gubile 10 do 20 posto sunčeve energije

Solarnom energijom do pitke vode
Trodimenzionalni isparivač - Foto: Screenshot

Solarnim isparavanjem jeftino i efikasno  do  pitke vode

Istraživači s Instituta za buduću industriju Sveučilišta Južne Australije razvili su obećavajući novi postupak koji bi mogao ublažiti potrebu za pitkom vodom milijuna ljudi.

Profesor Haolan Xu sa Sveučilišta Južne Australije

Foto:Screenshot

Tim koji predvodi izvanredni profesor Haolan Xu usavršio je tehniku ​​dobivanja slatke vode iz mora, jezera ili onečišćene vode, vrlo djelotvornim solarnim isparavanjem. Ovom tehnikom iz kubnog metra vode može se izvući dovoljno svježe pitke vode za četveročlanu porodicu.

Posljednjih godina velika se pažnja pridaje korištenju solarnog isparavanja za stvaranje svježe pitke vode. Problem je što su sve dosadašnje tehnike bile premalo djelotvorne da bi bile praktično korisne. Tehnologija koju su osmislili australski naučnici isporučuje svježu vodu u procesu koji je puno jeftiniji od postojećih tehnologija poput povratne osmoze.

U središtu ovog sistema nalazi se visoko djelotvorna fototermalna struktura koja stoji na površini vode i pretvara sunčevu svjetlost u toplinu, fokusirajući energiju upravo na površinu kako bi brzo isparila najgornji dio tekućine. Prethodni pokušaji zapinjali su na gubitku energije jer bi se toplina raspršivala u zraku.

Trodimenzionalni isparivač

Mnogi eksperimentalni fototermalni isparivači bili su dvodimenzionalne ravne plohe koje su gubile 10 do 20 posto sunčeve energije. Australci su sad razvili tehnologiju koja ne samo da sprečava bilo kakav gubitak sunčeve energije, već zapravo crpi dodatnu energiju iz vode i okolnog okoliša. To znači da sistem radi s gotovo 100-postotnom dobitkom i pritom koristi dodatnu energiju iz vode i okoliša.

Naime, za razliku od dvodimenzionalnih struktura koje su koristili drugi istraživači, tim profesora Xua razvio je trodimenzionalni isparivač nalik hladnjaku u obliku peraja. Njihov dizajn preusmjerava višak topline s gornjih površina isparivača, raspoređujući toplinu na površinu peraja, čime hladi gornju površinu i ostvaruje nulti gubitak energije.

Ovom tehnikom sve površine isparivača ostaju na nižoj temperaturi od okolne vode i zraka, tako da se dodatna energija iz vanjskoga okruženja pretače u isparivač. Tim su postupkom, kažu istraživači, uspjeli izvući između 10 i 20 litara svježe vode po kubnom metru dnevno.

Jednostavno, jeftino i održivo

Uređaj je efikasan i izgrađen od jednostavnih, jeftinih, održivih i lako dostupnih svakodnevnih materijala kakvi se mogu nabaviti u željezarijama ili supermarketima. Iznimka su tek fototermalni materijali. Jednostavan za izradu i upotrebu, sistem se lako održava jer fototermalne strukture sprečavaju nakupljanje soli i drugih onečišćenja na površini isparivača.

Zbog niske nabavne cijene i lakog održavanja ovaj bi se sistem mogao koristiti na mjestima na kojima bi drugi sistemi za desalinizaciju i pročišćavanje bili financijski i operativno neisplativi  u udaljenim zajednicama s malom populacijom. Tamo gdje su infrastrukturni troškovi postavljanja sistema i  povratne osmoze prevelik. I tamo gdje u blizini nema tehničara koji bi morali nadzirati rad sustava.

IZVOR: inceptivemind.com, wonderfulengineering.com

Pročitaj više: Mikroskopske slike otkrivaju ljepote maski za lice

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori