Muzika i bebe: Pomaže li slušanje muzike da bebe brže uče?

pexels-helena-lopes-4393219
Photo by Helena Lopes from Pexels

Oduvijek se vjeruje da slušanje muzike čini bebe pametnijima, ali postoji dosta rasprava na ovu temu. Međutim, nova istraživanja Instituta za učenje i nauke o mozgu iz Washingtona dodaje određenu težinu toj tvrdnji. Kakav odnos imaju muzika i bebe?

Stručnjaci su otkrili da je slušanje muzike tokom niza sesija poboljšalo obradu mozga 9-mjesečne bebe u obradi novih zvukova govora.

Objasnili su da, poput muzike i jezik ima snažne ritmičke obrasce. Razlog za to je što slušatelji koriste vrijeme slogova kako bi razlikovali jedan govorni zvuk od drugog i razumjeli šta neko govori. Ova sposobnost prepoznavanja različitik govornih zvukova pomaže bebama da nauče razgovarati.

Dojenčad doživljavaju složeni svijet u kojem se zvukovi, svjetla i osjećaji neprestano razlikuju - rekla je u svojoj izjavi koautorica israživanja Patricia Kuhl. Bebin zadatak je prepoznati obrasce aktivnosti i predvidjeti šta će se sljedeće desiti. Percepcija uzorka važna je kognitivna vještina, a rano poboljšanje te vještine može imati dugotrajan uticaj na učenje.

Tokom studije, istraživači su imali 39 beba koje su mjesec dana, sa svojim roditeljima, imale 12 15-minutnih igara u laboratoriju. Dvadeset beba bilo je dio „muzičke grupe“ na kojoj su se svirale razne melodije. Sve odsvirane melodije namjerno su odabrane kako bi ih bebe teže naučile. Ostalih 19 beba prisustvovalo je igraonicama s igračkama i bez muzike.

Photo by Helena Lopes Izvor: Pexels

Roditelji su se vratile u laboratorij u roku od sedam dana nakon završetka seansi igre kako bi izmjerile reakcije beba. Skeniranje mozga dešavalo se dok su bebe slušale niz muzičkih i govornih zvukova. Nakon analize snimaka, bebe iz „muzičke grupe“ imali su snažnije reakcije mozga na poremećaje u muzici i govornom ritmu.

Ovaj rezultat daje nam do znanja da doživljavanje muzike može poboljšati sposobnost otkrivanja i perdviđanja. Kognitivna vještina koja je važna za obradu govora pomogla je da bebe brzo uče iz širokog spektra iskustava. Možemo zaključiti da muzika utiče na razvoj dječijeg mozga. Bebe najbolje uče kada su uključene u interakciji s roditeljima.

Godine istraživanja kako i šta bebe uče pokazuju da bebe nevjerojatnom brzinom upijaju informacije iz širokog spektra u svom okruženju - rekla je Patricia Kuhl. Znamo da im aktivno bavljenje jezičnim interakcijama može pomoći da brže nauče riječi. I ovdje smo pokazali da je aktivno sudjelovanje u muzici možda još jedno važno iskustvo koje može utjecati na razvoj mozga dojenčadi i pomoći im u učenju.

Muzika i bebe trebaju biti u uskoj vezi i svakodnevno se djetetu treba dati prilika da se susretne s različitim zvukovima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)