Mostar: Ispunjeni bolnički kapaciteti, mjere se ne poštuju

U starom dijelu grada primjetan je veliki broj turista koji se vraćaju u grad na Neretvi.
Foto: Anadolija

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), u Bosni i Hercegovini, svakim danom je lošija, međutim novih mjera zasad nema. Na snazi su stare, koje se uglavnom ne poštuju ili se poštuju jako malo. Ni interesovanje za vakcinama nije očekivano, javlja Anadolu Agency (AA).

Sedam osoba tokom posljednja 24 sata preminulo je na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Na bolničkom liječenju u ovom trenutku se nalazi 98 bolesnika od kojih je 14 na invazivnoj i dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali stabilno.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu evidentirano je novih 167 slučajeva COVID-a 19, a izdana su i 154 rješenja o samoizolaciji.

“Još sam 15. augusta prekinuo godišnji odmor, jer je već tada kompletan Infektivni odjel KB ‘dr. Safet Mujić’ bio ispunjen. Inače zbrinjavamo samo pacijente sa srednje teškim kliničkim slikama, dok se oni s teškim šalju u COVID bolnicu. Oni koji su cijepljeni imaju povoljne kliničke slike i brzo ozdravljaju. Antipropaganda za vakcine kojoj smo svjedočili je velika ludost. Da dosad nisu izumljene, čovječanstva ne bi ni bilo”, kazao je šef Infektivnog odjela KB “dr. Safet Mujić Nazif Derviškadić, uz apel građanima da se vakcinišu i pridržavaju makar onih mjera koje su na snazi.

Građani Mostara osim što ne žele da se vakcinišu, ne poštuju ni epidemiološke mjere.

Maske gotovo više da niko ne nosi čak ni u zatvorenim prostorima, a da niko ne mari o koronavirusu svjedoče i javna okupljanja, kao i popunjenost bašta gradskih kafića.

U starom dijelu grada primjetan je veliki broj turista koji se vraćaju u grad na Neretvi.

“Stanovništvo se definitivno previše opustilo. U uspredbi s pridržavanjima iz vremena kada je došla pandemija, opuštenost je veća za 99 procenata. A to mi je donekle i razumljivo, posebno poznajući mentalitet našeg naroda. Već godinu ipo ljudi se pate, posla nema, a mjere i maske su im možda i dosadile. Po brojkama koje su dostupne mislim da se moramo uozbiljiti. Prije svega se to odnosi na cijepljenje. Osim toga, moramo biti i oprezni. To je jedina prava opcija”, rekao je stanovnik grada na Neretvni Omar Papić.

Mostarac Fehim Džeko ne želi da se cijepi, ali se, kako kaže, pridržava mjera i preporuka.

“Nosim masku u zatvorenim prostorima i pazim na distancu. To ne primjećujem kod puno ljudi. Uglavnom se mjere ne poštuju. U kafićima niko ne nosi maske, kao ni u sredstvima javnog prevoza. Tu možemo potražiti uzrok povećanja broja zaraženih. Moramo biti savjesni”, poručio je Džeko.

Zbog velikog broja hospitaliziranih pacijenata Sveučilišna klinička bolnica Mostar angažovala je 22 ljekara s Odjela anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja za liječenje COVID-a 19. Oko 90 posto hospitaliziranih u mostarskoj bolnici nije cijepljeno, dok je ostalih deset posto primilo jednu dozu cjepiva.

Pročitaj više: U Mostaru otvoren još jedan covid odjel, 24 osobe preminule tijekom vikenda

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti