Milorad Dodik: “Sarajevo je maligno za RS”

Politika

Foto: Printscreen

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je najavio da više neće podržavati međunarodne sporazume za razvojne projekte u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon današnje sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je već u toku sjednice podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića (SDA) zbog toga što je učestvovao na Krimskoj platformi.

"Zbog toga sam u toku sjednice podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića, jer krši Ustav i poslovnik o radu. Jasno je da je predsjedavajući tehnička funkcija u kojoj se jedan od nas trojice rotiramo i obavljamo skoro iste poslove. To je da usaglašavamo održavanje sjednica, a ako se tiče nastupa u Bosni i Hercegovini i izvan nje, onda predsjedavajući mora iznositi stavove usaglašene na Predsjedništvu", rekao je.

Tvrdi da Džaferović nije dobio saglasnost Predsjedništva da bude dio Krimske platforme.

"Procedura u Predsjedništvu nije provedena. Ako nema konsenzusa, onda tačka dnevnog reda ide na prvu sljedeću sjednicu. Pošto se ta sjednica nije mogla održati, on je svojom voljom učestvovao na toj konferenciji", dodaje.

Prema Dodikovim riječima, ovo je najbolji način kako se ruše institucije Bosne i Hercegovine. Ostala dva člana Predsjedništva odbila su i njegovu inicijativu da se protiv visokog predstavnika Christian Schmidta podnese krivična prijava te da se od njega zatraži da napusti Bosnu i Hercegovinu.

"Osnovna stvar koje sam predlagao jeste da se zauzme stav radi ponašanja Schmidta kao neizabranog lica koje krši zakone. Preldožio sam da se udalji iz Bosne i Hercegovine i da se protiv njega podnese krivična prijava. Vidjet ćete sve pravne argumente za to. Pojavio se neko (Schmidt) iz vasione i predstavio se kao visoki predstavnik. To su neki prihvatili, a neki ne. Ovdje je riječ o poštivanju međunarodnog prava", konstatirao je Milorad Dodik.

Smatra da je visoki predstavnik kršio Ustav i zakone. Naglasio je da mu kolege iz Predsjedništva nisu obrazložili zašto odbijaju njegove inicijative, tj. da se one stave na dnevni red sjednice Predsjedništva. To je bio i slučaj i sa inicijativom Otvoreni Balkan, koju čine Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, o kojoj je pohvalno govorio.

"Već kasnimo po tom pitanju i imamo određene značajne štete - u pogledu osiguranja radne snage. Da bi neko iz Sjeverne Makedonije, Albanije ili Srbije dobio radnu dozvolu mora proći kroz proceduru koja traje nekoliko mjeseci. Otvoreni Balkan to omogućava za jedan dan. Smatram da to ima niz koristi i to se pokazuje na primjeru drugih država. Pored ukazivanja poslovnih zajednica iz oba entiteta, oni to nisu prihvatili", kazao je Dodik.

Nezadovoljan je i zbog toga što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije razmatralo pitanje istočne konekcije za plinovod od Rače do Bosanskog Novog, kao i pitanje izgradnje aerodroma u Trebinju.

"Patološki su usmjereni protiv Republike Srpske i našeg naroda. Pokušavaju samo da usložne situaciju", naveo je.

Poručio je Džaferoviću, kao i članu Predsjedništva i predsjedniku DF-a Željku Komšiću da vode selektivnu politiku.

"To nama govori da je Bosna i Hercegovina samo šteta i smetnja", kazao je.

Kako je izjavio, ranije je podržavao sporazume za razvojne projekte u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali da će ta podrška ubuduće izostati.

"Primorali smo da više ne mogu podržavati razvojne projekte. Glasao sam protiv razvojnih projekata. Nisam to rado činio, već su me primorali na to", naglasio je.

Ocijenio je da je ponašanje Džaferovića i Komšića protivno interesima i naroda koje predstavljaju. Sarajevo je nazvao "malignim mjestom za RS" te da se to pokazalo današnjom sjednicom.

Pročitajte više: Dodik: U svijetu postoje tri lidera – Putin, Si Đinping i Erdogan

Pratite nas na Facebook akter.ba - Milorad Dodik: "Sarajevo je maligno za RS"

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori