Dodik: U svijetu postoje tri lidera – Putin, Si Đinping i Erdogan

Rusija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sankt Peterburgu da je na globalnoj sceni nekoliko važnih sistemskih kriza, koje traže ozbiljne analize.

"Samo za naivne djeluje da se sve ovo ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su one zemlje i narodi koji su držali do identiteta postali prirodni neprijatelji tog stanja.

"Od nas se danas traži da se solidarišemo sa sankcijama prema Rusiji, ali RS to ne dozvoljava, zbog čega smo postali problem. Zbog toga je i moj dolazak ovdje problem", poručio je Dodik, obraćajući se na Međunarodnom ekonomskom forumu, prenose mediji iz RS-a. 

Dodik je naglasio da svijet bez pravila ne može da funkcioniše, ali da pravila mogu da uspostave oni koji imaju povjerenja između sebe.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom “Nove mogućnosti u novom svijetu”, učestvuju državnici iz 70 zemalja.

Dodik je rekao danas u Sankt Peterburgu da na Balkanu ima ruskog uticaja, ali ne malignog, kako to ocjenjuju zapadne zemlje.

"Balkan je sve ovo iskusio – snagu SAD, izlazak Velike Britanije iz EU koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu. To doživljavamo da je uvijek protiv nas, Srba, jer je upravo njihova doktrina u osnovi zapadnoatlantske doktrine u vezi sa Istokom", rekao je Dodik na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu.

On je naglasio "da Rusija nije bacala osiromašeni uranijum na Srbiju i RS posredstvom NATO bombi."

Dodik je istakao da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku, jer želi da ovlada resursima koje ima Rusija, ocijenivši da su mnogi dolazili do Moskve, ali su tu slomili leđa.

"Taj isti zapadni svijet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država, nije vodio računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Taj svijet, zbog pravila kojih više nema, ide u jednu vrstu destabilizacije za koju su potrebni lideri koji mogu da donose odluke", rekao je Dodik.

Tri ozbiljna lidera danas

On je dodao da je malo takvih lidera koji mogu da donose odluke i svojim angažmanom rješavaju globalna pitanja.

"Po meni tu su možda dva, tri ozbiljna lidera danas – predsjednik Rusije Vladimir Putin, Kine Si Đinping i Turske Redžep Tajip Erdogan koji je pokazao svoj odnos i prema ovoj ukrajinskoj krizi na pravi način", ocijenio je Dodik.

On je konstatovao da je višak demokratije, koji se vidi na Zapadu, doveo do destabilizacije sistema jer se stalno nešto čeka i nema odluka, osim kada treba osuditi Rusiju.

"BiH ostaje i dalje nestabilna, pod protektoratom zapadnog svijeta. On želi da ima poslušnika ili štićenika i problem tog pristupa je što je Zapad htio da ima samo poslušnika i štićenika i nikoga više iznad toga. To se nije desilo u istoriji da jedna zemlja može da dominira. Mislim da je došlo do kraha jednog takvog sistema", naglasio je Dodik.

Milorad Dodik je istakao da je oružani sukob u Ukrajini globalno odmjeravanje snaga u kome onaj koji navodno ne učestvuje, a to je Zapad, želi da dobije rat.

"Ovo nije sukob Ukrajine i Rusije, nego globalno odmjeravanje snaga. Vidimo ogromno naoružanje koje se isporučuje Ukrajini sa željom da se do posljednjeg Ukrajinca vodi rat. Cilj jeste slabljenje Rusije i njenih resursa", rekao je Dodik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Zapad traži poslušnike

On je naglasio da se zapadnim vrijednostima ne može vjerovati, a tu je lekciju naučio Balkan.

"Zapad ne pušta da budete svoji, nego morate biti podani i poslušni. Nosilac sam sankcija SAD za nešto što bi demokratski svijet s gnušanjem trebao da odbije. Rekli su da moja retorika ne odgovara njihovim trendovima i zato imam sankcije. To je slijedila Velika Britanija, a namjera je da im se priklonim ili će mi održati lekciju", dodao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, svijetu su u ovom trenutku potrebni jaki lideri i snažni odgovori.

Dodik kaže da je u Rusiju došao da bi mogao čuti šta će se dešavati narednih godina kako bi mogao da prilagodi svoju politiku.

On je napomenuo da RS ima politički karakter, i da na vrijednostima koje ima Rusija, poštuje nacionalni identitet i autonomiju.

"Do toga nam je veoma stalo i hoćemo da vidimo na koji način će biti održivo da imamo stabilno snabdijevanje energijom i stabilan svijet. Iako smo mali, imamo pravo da se pobunimo protiv svih pokušaja koji neće da uvažavaju specifičnosti ljudi, nego pokušavaju da ih gurnu u još veće zlo i od njih naprave poslušnike i da ih čipuju kako bi njima upravljali", rekao je Dodik.

On kaže da se već sada prate svi i da to nije svijet slobode, što je nedopustivo.

"Mislim da nam trebaju lideri koji mogu bez lokalne halabuke donositi dugoročne odluka kako bi benefite osjetile buduće generacije. Svijet ne može otići u globalni sukob, a ukrajinski što prije mora biti završen", rekao je Dodik.

Medijski rat

"Mi smo Srbi izgubili medijski rat devedesetih godina i zato smo postali globalni krivci", izjavio je Dodik u Sankt Petersburg.

Iskazavši zahvalnost Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu što ima priliku da govori na ovom velikom međunarodnom skupu, Dodik je poručio da svijet bez pravila ne može da funkcioniše i ukazao na visok stepen nepovjerenja na svijetu.

"Ozbiljna je uloga medija i propagande. Mi to vidimo na Balkanu", rekao je Dodik.

Pročitajte više: Zijad Bećirović: Dodik i Čović čekaju signal za razbijanje BiH!

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)