Ljepote pustinje Atacama: Najsuše mjesto na zemlji procvjetalo

JEDNO OD NAJSUŠNIJIH MJESTA NA ZEMLJI DOŽIVJELO JE CVJETANJE RIJETKIH CVJETOVA

Pustinja Atacama u Čileu toliko je suha da neka područja nikada nisu zabilježila padavine.

Jedno od najsušnijih područja na Zemlji gotovo se preko noći iz pustinje pretvorilo u prekrasan šareni vrt. To je zato što su jake kiše dovele do procvata hiljadu raznih cvijetova.

Ova periodična pojava u čileanskoj pustinji Atacama lokalno je poznata kao desierto florido ili cvjetna pustinja. Ovakva pojava obično se događa samo svakih pet do sedam godina, a cvjetanje izaziva oduševljenje posjetioca. U pustinji se može pronaći preko 200 različitih vrsta cvijeća. Ovo „super cvjetanje“ nije karakteristično samo za Atacama pustinju. Javlja se u pustinjama koje sadrže veliki broj svjetova koji se nazivaju trajnice, ponekad i efemerale. Zaista je karakterističnog izgleda, veoma upečatljivo. Međutim, njegova ljepota nije dugotrajna zbog surovog pustinjskog okoliša.

Sjeme u pustinjskim predjelima često mjesecima ili godinama miruje, živo, ali neviđeno. Tek kad kišnica ispere zaštitni sloj sa sjemena, ono počinje nicati.

Pustinje u SAD-u također su doživjele super procvat. U pustinjskom državnom parku Anza-Borrego, na jugoistoku Kalifornije, njegova normalno smeđa brda bila su obojena. Kalifornijska Dolina smrti, jedno od najtoplijih mjesta na Zemlji, također doživljava super cvjetanje.

Međutim, za Atacamu je cvjetanje posebno rijetko. Pustinjski pojas proteže se na 994 milje duž čileanske sjeverozapadne obale. Tako je suho da u nekim regijama kiša nikada nije zabilježena. Biljke poput trajnica i sukulenata obično se nalaze samo u bazenima u kojima se nakuplja malo vode, ali većina Atacame toliko je suha da tamo živi malo biljaka, životinja ili čak bakterija.

Pročitajte: Zašto trebate posjetiti Zemaljski muzej u Sarajevu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori