Shrvana kraljica Elizabeta krišom je brisala suze dok su ljubav njenog života spuštali u zemlju

Kraljica Elizabeta II. je tiho, bez jecaja, graciozno, a opet neopisivo sjetno brisala suze gledajući kako njezin suprug, princ Philip nestaje pod zemljom u kapeli svetog Jurja. Zajedno su proveli nevjerovatne 73 godine života.

Nije imala nikoga kraj sebe koga bi stisnula za ruku u trenutku najveće tuge, iako je malo vjerojatno da bi si kraljica dopustila tražiti utjehu u nekome. Sjedila je sama. U crnini. U prvoj klupi, najbliže oltaru.

Njezino je Veličanstvo izgledalo snuždeno i sa strahopoštovanjem je pognula glavu dok je pratila lijes. Voljenog Philipa na posljednjem putovanju ispratila je od dvorca Windsor do kapele. Njihov najstariji sin, prijestolonasljednik, princ Charles plakao dok je za lijesom ulazio u kapelu. Slijedili su ga i drugi ožalošćeni članovi kraljevske obitelji. Njih 30 odabranih, koji su unatoč strogim pandemijskim uvjetima dobili priliku omiljenom Philipu reći posljednje zbogom.

Lijes vojvode od Edinburgha bio je prekriven stijegom, na njemu je bio položen i prinčev mač, njegova mornarička kapa, dok je na vrhu bio cvjetni vijenac. Kraljevski marinci su ga prenosili iz pogrebnih kola, posebno, prema Philipovim zamislima modificiranog Land Rover Defendera u kapelu.

Tada je nastupila moćna minuta tišine.

Nakon obreda njegov je lijes spušten u kraljevsku grobnicu uz posebno odabranu glazbu. Naime, svjestan svoje smrtnosti i vremešnosti, sam princ Philip, koji je preminuo dva mjeseca prije svog 100. rođendana, planirao je svoj pogreb posljednjih 20 godina.

Justin Welby, nadbiskup od Canterburyja, izrekao je blagoslov. 30 ožalošćenih članova kraljevske obitelji nakon pogreba koji je trajao točno sat vremena, potiho je izišlo iz kapele i smjestilo se u svoje automobile, uputivši se prema dvorcu Windsor.

Oko dvorca se, pak, okupilo mnoštvo građana kako bi odali posljednju počast princu Philipu, iako im je zbog pandemije savjetovano upravo suprotno. Kraljevsku sahranu nadziralo je više od 700 pripadnika oružanih snaga.

Pažnja je posebno bila usmjerena na braću, prinčeve Williama i Harryja koji su se sada na sahrani vidjeli prvi put nakon godine dana, odnosno nakon Megxita. No, sahrana je prošla bez skandala, ali i bez bilo kakvih natruha prijateljstva između dvojice braće.


Kako je pogreb završavao, zbor je pjevao "Bože, sačuvaj kraljicu".

Potom je kraljevska obitelj napustila je kapelu uz trijem Galileje, u pratnji dekana Windsora i nadbiskupa od Canterburyja.

Vojvoda od Edinburgha, princ Philip pokopan je u kraljevskom dijelu kapele sv. Jurja.

Prije nego što je spušten u grobnicu, dekan Conner je rekao: "Kreni svojim putovanjem s ovog svijeta, dušo kršćanska."

Njegov lijes postavljen je na odar na mramornoj ploči na oltaru i spušten u grobnicu električnim motorom.


IZVOR: JUTARNJI:HR

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori