Iz KCUS-a odgovorili Konakoviću otkuda povećanje za 200 hospitaliziranih

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) su na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo obrazložili kako utvrđuju koliko zaraženih koronavirusom je na hospitalizaciji u ovoj bolnici ite kako se bore protiv pandemije koronavirusa. Zastupnicima se obratio doktor Nermir Granov kao predstavnik KCUS-a. O broju zhospitaliziranih je govorio na zahtjev zastupnika i predsjednika Naroda i pravde (NiP) Elmedina Konakovića koji je ranije danas poručio da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi u danu registrovano povećanje od 200 pacijenata zaraženih koronavirusom koji se nalaze na liječenju.

"Pandemija je vrlo dinamična. U martu prošle godine smo vrlo malo znali o virusu. Onda su se desila tri vala od koji je svaki imao svoje karakteristike. Sada u trećem valu, pacijenti dolaze mnogo ranije u bolnicu i u težem stanju. Imaju obostrane upale pluća i skoro svima treba kisik", rekao je Granov.

Kako je kazao, na početku pandemije je odlučeno da svaka od 37 klinika KCUS-a mora imati sopstveni izolatorij.

"Svaka klinika je morala imati dvije sobe s respiratorima - žensku i mušku. To je bilo za pacijente koji imaju koronavirus", dodao je.

Ukazao je da hirurške discipline imaju 118 takvih mjesta, a onda da je formiran i izolatorij na klinici na Podhrastovima.

Granov je istakao da su tokom novembarskog vala pandemije bila dovoljna tri mjesta za liječenje pacijenata kada su 33 pacijenta bila priključena na respirator. Upozorio je da je situacija sada mnogo teža.

"Vidjeli smo da potrebne količine kisika prevazilaze naše kapacitete", naglasio je.

Prethodno navedeno je izdvojio kao razlog za nedavno formiranje respiratornog centra s 44 mjesta.

"Kroz nekoliko danas smo ga popunili i proširili na 68 mjesta. Puni se pacijentima koji dolaze s raznih punktova - Klinike za urgentnu medicinu (KUM), Infektivne klinike, izolatorija, domova zdravlja, Hitne pomoći i iz drugih kantona", izjavio je Granov.

Prema njegovim riječima, izvještaj o broju hospitaliziranih na KCUS-u je unison.

"Kada je došlo do formiranja respiratornog centra, trebalo nam je nekoliko dana da savladamo nagli priliv pacijenata. U jednom trenutku je doktor Nermin Mostarac uspostavio protokol. Kada po toj metodologiji ispunjavate broj zaraženih sa svih klinika gdje postoje zaraženi - saberete broj sa izolatorija, Infektivne klinike, respiratornog centra, Pulmologije i izolatorija, onda dođete do tog broja", kazao je.

Granov je potcrtao da su svi podaci pohranjeni u bolničkom informacionom centru, te da su oni nepromjenjivi i povjerljivi. Također tvrdi da su svi provjerljivi.

Podsjećamo, hitna sjednica kantonalne Skupštine se održava zbog teške epidemiološke situacije u Sarajevu.

IZVOR: KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori