Kako presaditi kaktus, a da se ne ubodete i povrijedite?

Cactus
Foto: Scott Webb, Pexels

Ako ste ikada radili s kaktusima, vjerovatno znate da to baš i nije jednostavan posao. Sigurno se pitate kako da presadite kaktus bez da se ubodete ili povrijedite. Pratite ove jednostavne tehnike i nećete dobiti bodljice u prstima. Nemojte dozvoliti da vas bodlje uplaše i da odustanete od sadnje kaktusa!

Uvijek ćete poželjeti da imate blagi stisak prilikom rukovanja s kaktusima. Veliki pritisak može da potisne male bodlje čak i kroz rukavice. Budite nježni dok ih pomičete.

Koristite kliješta

Kad god rukujete kaktusima, očekivano je da nosite rukavice. One su dobra zaštita „za svaki slučaj“. Sjajan način za rukovanje većim kaktusima, koji mogu imati veće bodlje, je upotreba kliješta. Kako ne biste povrijedili biljku koristite silikonska kliješta. Ova opcija je definitivno blaža od upotrebe metalnih ili drvenih kliješta. Obratite pažnju da kaktus držite lagano. Prejako stiskanje može izrezati stabiljku i naštetiti joj. Također, kaktus držite poprilično dalje od ruku!

Peškir će vam pomoći da lakše presadite kaktus

Za veće kaktuse i one s dugim bodljama predlažemo vam upotrebu peškira ili novina. Jednostavno omotajte peškir oko vrha kaktusa i upotrijebite ga kao dršku za pomicanje biljke. Iako vam ova metoda omogućuje lakši prenos kaktusa, malo je nezgodnije smjestiti ga u posudu kako treba. Peškir možete postaviti i na sami vrh kako bi osigurali dodatnu prepreku između bodlji i ruke. To može biti odlična opcija za oštre bodlje koje je inače teško zadržati. Morate paziti da biljku ne stegnete prejako, jer je to može oštetiti. Imat ćete manju kontrolu zbog peškira, pa budite na oprezu.

Sadnja kaktusa definitivno predstavlja izazov, ali nadamo se da će ova dva jednostavna trika pomoći da vaša sljedeća sadnja bude uspješna! Sada kaktus možete dodati u svoju kolekciju.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori