Vodič za izbjeljivanje zuba

Mnogi od nas priželjkuju bjelje zube. Ali može biti teško snaći se u beskrajnoj količini proizvoda za izbjeljivanje zuba na tržištu - kompleti za izbjeljivanje, trake, pasta za zube i još mnogo toga.

Prema stomtolozima, najbolji način za izbjeljivanje zuba je redovito četkanje i čišćenje koncem i biti dosljednost svim proizvodima koje odaberete.

Evo kompletnog vodiča za izbjeljivanje zuba i kako brzo i efikasno doći do bijelih zuba.

Šta treba znati prije nego što započnete izbjeljivanje?

Konsultacije sa stomatologom uvijek su najbolji prvi korak pri odlučivanju o izbjeljivanju zuba.

Vaš stomatolog vam može predstaviti odgovarajuće opcije za vas, ovisno o vašim zubima i bilo kojem prethodnom stomatološkom radu.

"Ako imate krunu, morate zapamtiti da se to neće izbjeliti", kaže Genaro Romo, stomatolog.

Također je važno razumjeti što je uzrok promijeni boje zuba. Ozljede i genetski faktori mogu prouzrokovati promjenu boje koje se teško riješiti. Postoji mnogo faktora i način života koji nam ne dozvoljavaju da imamo biserno bijele zube.

Glavni krivci za žute zube su:
  • Pušenje
  • Pijenje pića poput vina, kafe ili čaja
  • Neredoviti pranje zuba
Sredstva za izbjeljivanje zuba

Sredstva za izbjeljivanje uključuju dvije komponente: gel za izbjeljivanje i posude za zube.

Da bi bio efikasan, gel za izbjeljivanje trebao bi sadržavati karbamid peroksid ili vodikov peroksid, koji su dva sredstva za izbjeljivanje.

Setove za izbjeljivanje možete kupiti bez recepta u bilo kojoj lokalnoj apoteci ili možete raditi sa svojim stomatologom kako biste stvorili personaliziraniji komplet za izbjeljivanje za vaše potrebe.

Gel i ladice obično ćete koristiti kod kuće oko 30 minuta dnevno tokom jedne ili dvije sedmice, ovisno o tome što vam stomatolog preporuči.

Izbjeljivanje se može izvesti i u stomatološkoj ordinaciji, kaže Romo, a to traje samo oko sat vremena.

Ovakva vrsta izbjeljivanja u uredu idealna je za pacijente koji ne misle da bi bili dosljedni upotrebi kompleta za izbjeljivanje kod kuće.

Pasta za izbjeljivanje

Redovito pranje zuba je neophodno kako bi vaši zubi bili čisti. Iako bi četkanje bilo kojom zubnom pastom trebalo spriječiti promjenu boje, pasta za izbjeljivanje također može pružiti dodatnu pomoć.

"Neke paste za zube mogu biti malo abrazivnije i pomažu u uklanjanju vanjskih mrlja", kaže Romo.

Međutim, neka izbjeljujuća pasta za zube također može biti previše abrazivna i uzrokovati osjetljivost zuba.

Prirodno izbjeljivanje zuba kod kuće

Postoji mnogo prirodnih kućnih lijekova za izbjeljivanje zuba, ali neki djeluju bolje od drugih, a neki stomatolozi kažu da ih potpuno izbjegavaju.

Koristite slamke za piće. Stomatolozi preporučuju da pića poput vina, čaja ili kafe pijete kroz slamku kad god je to moguće.

Budite oprezni sa sodom bikarbonom. Iako je to još jedan uobičajeni lijek, mnogi stomatolozi također vjeruju da je soda bikarbona previše abrazivna.

U randomiziranom kontrolnom ispitivanju iz 2015. godine, metodama DIY izbjeljivanja zuba korišteno je na 120 izvađenih ljudskih molara kako bi se vidjelo koliko dobro rade.

Grupa koja je koristila pire od jagoda pomiješan sa sodom bikarbonom otkrila je da nije učinkovit u odnosu na tradicionalne proizvode za izbjeljivanje.

Izbjegavajte ispiranje uljem. Američko stomatološko udruženje kaže da ne postoje recenzirani dokazi da korištenje ulja pomaže u izbjeljivanju zuba.

Iako se neki kunu u ovaj narodni lijek, nauka jednostavno nije pronašla ulje kao učinkovito sredstvo za izbjeljivanje zuba.

PROČITAJTE VIŠE: Prema procjenama stručnjaka:Jabukovo sirće, njegove prednosti i nedostaci?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori