Joga za početnike: Uplovite u nove dimenzije

Joga je kolekcija vježbi koje su usmjerene na integrisanje uma, tijela i duha. Sve se to čini kako bi se postiglo stanje prosvjetljenja ili jedinstva sa svemirom. Joga postiže jedinstvo uma i tijela kroz vježbanje asana (joga položaja), pranayame (joga disanje), mudre (tjelesne geste) i shatkarme (unutrašnjeg čišćenja). Te se fizičke prakse koriste za pročišćavanje tijela i cirkulisanje energije životne snage.

Bez obzira na to koji su vaši ciljevi ili namjere za početak, same poze joge fantastičan su oblik mentalnog i fizičkog vježbanja.

Da li je joga pravi izbor za vas?

Joga ni na koji način nije vezana samo za jednu skupinu. Sposobnost vježbanja yoge nije vezano za godine, kilograme, ono čime se bavite, ili gdje živite. Joga je dostupna svima.

Ako imate zdravstveno poteškoće  ili nedavnu povredu, bavljenje specifičnim pozama ili tehnikama disanja može biti izazovno ili opasno. Obično postoje alternative koje vam mogu omogućiti sigurno vježbanje. Ako se oporavljate od povrede ili ste lošeg zdravlja, prije početka vježbanja preporučili bismo konsultacije s vašim doktorom ili drugim kvalificiranim zdravstvenim radnikom.

Iako možete osjetiti određeni intenzitet u stomačnim mišićima dok ste u određenoj pozi, nikada ne biste trebali osjećati bol, posebno ne u zglobovima. Oštra ili intenzivna bol signal je vašeg tijela da želi da se zaustavite, povučete i krenete lakšim intenzitetom.

Photo by Alexy Almond Izvor: Pexels

Koja je najbolja joga za početnike?

Ako niste u formi ili ste izuzetno nefleksibilni, preporučujemo da započnete s laganijom vježbom dok ne izgradite snagu i fleksibilnost za zahtjevnije sekvence. Ako ste relativno fit i fleksibilna osoba, trebali biste moći uskočiti u vježbe Hatha joge. Nakon što se upoznate s osnovnim držanjem tijela, možete istražiti Vinyasu. Preporučujemo da izbjegavate Ashtangu, Bikram ili vruću jogu dok ne izgradite fizičku snagu i izdržljivost. Uvijek je najbolje poraditi na oprezu i sigurnosti te jogi pristupiti polako i pažljivo. Najbolji način da saznate je li ova vrsta vježbanja za vas je da pokušate!

Koliko često trebate raditi jogu?

Ako možete vježbati 3 ili više puta sedmično, vidjet ćete značajna poboljšanja u svojoj fleksibilnosti, opsegu pokreta, snazi, ravnoteži i unutrašnjem miru. U idealnom slučaju bolje je imati kraće i češće seanse, duge 20-45 minuta, što je ukupno 3-4 sata raspoređena u nekoliko dana. Vježbanje joge manje od ove količine i dalje će biti korisno, ali vidjet ćete manja poboljšanja tokom dužeg vremenskog razdoblja. Kao i većina stvari, što više vremena možete posvetiti onome čime se bavite, dobit ćete više koristi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori