Nakaš: Izetbegović može pričati šta god hoće, činjenice govore drugo

Nakaš kaže da su to slobodne procjene Izetbegovića i da je stanje u BiH zabrinjavajuće

Doktor Bakir Nakaš, bivši direktor Opće bolnice "Prim.dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu prokomentirao je danas za "Avazov" portal izjavu čelnika SDA Bakira Izetbegovića, koji je danas govorio o epidemiološkoj situaciji u zemlji i iznio pomalo nevjerovatne podatke.

Izetbegović je u intervju za Fenu rekao:

  - Da nas je neko pitao prošle godine da li bismo bili zadovoljni da BiH bude najbolja u regionu i od prosjeka u Evropskoj uniji kada je u pitanju širenje virusa te da pad bruto društvenog proizvoda bude odmah iz Srbije i manji nego kod svih ostalih u regionu, rekli bismo da će to biti dobro ako bude tako - kaže Izetbegović.

Podvukao je da je upravo takvo stanje sada te da se u BiH sve vrti oko četiri posto jer je četiri posto zaraženih Covidom-19, četiri posto preminulih, a četiri posto je i pad BDP-a, dok je pad broja zaposlenih oko 2,7 posto i pad prikupljanja indirektnih poreza 2,3 posto. Po svemu tome BiH je bitno bolja od Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, kao i prosjeka u zemljama Evropske unije.

No, Nakaš kaže da su to slobodne procjene Izetbegovića i da je stanje u BiH zabrinjavajuće.

 - To je ono na osnovu onoga što bi čovjek želio da bude. A to je da budemo bolji po vakcinaciji od Srbije, od Izreala. Da bude bolja po broju zaraženih nego što je Novi Zeland. Međutim, objektivno, brojke i svakodnevni rast zaraženih i umrlih, evo danas, govore drugačije. Imamo skok od 1.200 zaraženih i 48 umrlih. Sve ovo govori da smo mi u jednom problemu. Trebat će dugo da se ovaj problem riješi - kaže Nakaš.

Kaže da su slobodne procjene jedno, a dokazi u medicini drugo.

- Čovjek može pričati šta god hoće. Činjenice govore drugo. To je ono, kako se kaže: Mi u prosjeku jedemo kalju, ali neko jede meso, a neko krompir. Ja zvanično nisam naišao na ove podatke koje on iznosi. Kada se pogledaju podaci o broju zaraženih i umrlih, sve je jasno. Nema tu priče - kaže Nakaš.

IZVOR : AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori