JAPANDI – Kombinacija japanskog i skandinavskog stila

Kada govorimo o japandiju ne možemo ga ograničiti samo na fizičko i materijalno.

ezgif.com-gif-maker (12)
Foto: Hackrea.com

Japandi je novi hit u uređenju interijera, a kombinacija je japanskog i skandinavskog dizajna. Bez obzira na veliku geografsku razliku između ove dvije zemalje, ovi stilovi se savršeno uklapaju. Obje zemlje uvažavaju predmete koji su izrađeni ručno, napravljeni pažljivo i polako, te u konačnici s mišlju da traju.

Oba stila se nekima na prvu mogu učiniti hladno sa svojim čistim linijama i ne dopuštanjem ulaska nikakvih ekscentričnih boja i materijala. Oni su prvenstveno orijentisani na sklad i mirnoću. Ono što ih i čini tako kompatibilnima je jednostavnost i funkcionalnost u kombinaciji s ljubavlju prema prirodnim materijalima.

Ti dobro poznati atributi sada su se pomiješali pa su brojni dizajneri s drugih krajeva svijeta udružili snage i kreiraju novi japanski minimalizam. Ovaj stil uključuju u razne sfere, bilo da se radi o namještaju, dekoracijama ili uređenju cijelih interijera u neutralnim tonovima i prirodnim teksturama.

Kada govorimo o japandiju ne možemo ga ograničiti samo na fizičko i materijalno.

U njemu su ukombinovanii stilovi života, tj. nordijski hygge. To je izraz za osjećaj ugode i opuštenosti kod kuće i japanski wabi-sabi - pronalaženje ljepote u nesavršenosti. Te dvije kulture se usklađuju kako bi se stvorila atmosfera lišena stresa. Japandi dizajneri kažu da pokušavaju ljudima omogućiti da stvore čisto, mirno okruženje u kojem se mogu istinski opustiti. 

Foto: Porcelanosa

Japanci imaju najbolje očuvano umijeće zanatlija i poštuju tradiciju. Upravo zbog toga, najlakše ih se može opisati kao perfekcioniste. Namještaj je jedna od rijetkih kategorija proizvoda u našem savremenom svijetu koja zapravo nije pokrenuta isključivo tehnologijom. Proizvodnja uključuje kombinaciju materijala s ličnom estetikom, pa i svjetonazorom. Možemo primijetiti da i skandinavski i japanski rukotvorci obuhvataju ove kvalitete pri promišljanju prostora u kojem borave.

Posljednja u nizu kategorija koja povezuje oba dizajna je topografija. I skandinavska i japanska kultura razvile su se u surovim prirodnim sredinama koje je nemoguće bilo pokoriti sebi. Trebalo je s njima naučiti živjeti. To se osjeti na estetici, pa se od malo boja koje se koriste ponajviše ističu sivkasto plava, svijetlo zelena u kombinaciji s drvetom, kamenom koji se namjerno ostavlja donekle neobrađen.

Foto: Emily Handerson

Ako se odlučite urediti stan u ovom stilu ili to učiniti barem s jednom prostorijom, neka to bude ona u koju ulazi najviše sunca, a za večer pronađite lampe od papira koje daju blagu svjetlost nalik mjesečini.

Izvor: stil.slobodnadalmacija.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori