Italija će biti naklonjen ljubimcima: Neobična odluka jednog grada

Italija će da razmotri inicijative o naklonjenosti ljubimcima. Grad Lucca planira da svoj razvoj podredi životinjama. Fokus će biti na kućne ljubimce.

Kako prenosi Reuters, Italija planira izgradnju staza i parkova za pse i njihove vlasnike. Ovu inicijativu finansijski će podržati Europska unija. Projekat će također uključivati i programske terapije u kojima učestvuju ljubimci. U toku razvojnog procesa je i aplikacija koja će vlasnicima davati insajderske informacije gdje mogu da nabave potrepštine za svog mezimca.

Francesco Di Iacovo, profesor Univerziteta u Pizi rekao je: „Životinje su ključni dio našeg društva, ali pri izradi urbanističkih planova one uglavnom bivaju ignorisane.“

U sklopu ove incijative, grad Lucca potrudit će se da u škole i domove za njegu starih lica, uvedu aktivnosti s ljubimcima. Oni iz prvih redova smatraju da će ova inicijativa obezbjediti vlasnicima da svoje ljubimce dovode na radno mjesto. Ovo bi moglo olakšati vlasnicima čiji ljubimci dobiju anksioznost prilikom razdvajanja.

Za stare i nemoćne ljude, aktivnosti s ljubimcima mogle bi imati brojne prednosti. Istraživanja su pokazala da kućni ljubimci doprinose smanjenu rizika od dobijanja srčenih bolesti vlasnika. Vrijeme koje provedete šetajući svog psa, pomoći će vam da smanjite gojaznost, snizite krvni pritisak i holesterol.

Pročitajte više: Da li se koronavirus može prenijeti na životinje?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori