Da li se koronavirus može prenijeti na životinje?

Pet and his owner
Photo by Julia Volk from Pexels

Nema dokaza koji ukazuju na to da kućni ljubimci mogu širiti koronavirus na ljude ili obrnuto.

Iako postoji slučaj gdje je tigar u zoološkom vrtu u Bronxu bio pozitivan na novi koronavirus, ne postoji povezanost s kućnim ljubimcima. Jedno istraživanje, iz veterinarsko-dijagnostičkom laboratoriju, testirala je na hiljade uzoraka pasa i mačaka i nisu pronašli tragove bolesti. S milionskim slučajevima zaraze COVID-19 na globalnom novu, stručnjaci bi do sada imali zaključak o prenošenju zaraze sa životinja na čovjeka i obratno.

Istraživanja su gotovo isključila prenošenje zaraze. Rizik za kućne ljubimce vrlo je nizak. Samo nekoliko slučajeva virusa pojavljuje se kod mačaka. Niti jedan slučaj nije zabilježen da su se ljudi razboljeli od ljubimca. Mala je šansa da bi bolesna osoba mogla prenijeti virus određenim životinjama. Do sada znamo da su tigrovi i vjerovatno lavovi osjetljivi na virus. To se također odnosi i na mačke i pse, ali je procenat vrlo mali.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da, ukoliko ste pozitivni na novi koronavirus, trebate odraničiti kontakte s kućnim ljubimcima, isto onako kako bi trebali i s ljudima. Koronavirus zatekao nas je nespremne. Ne samo obično stanovništvo, već i stručnjake. Oni žure s otkrivanjem svih sojeva koji bi vas mogli pogoditi, ali moramo biti strpljivi. Proći će neko vrijeme prije nego ćemo informacije moći sa sigurnošču tvrditi.

U međuvremenu, pranje ruku prije i nakon interakcije s kućnim ljubimcem, najsigurniji je način zaštite.

Pročitajte više: Alergije i kućni ljubimci: Jesam li alergična na svog psa?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)