Hrvatska:Sufinansirati će Covid testove za turiste

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spašavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinisanjem turističkih radnika. Država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove, piše u subotu Јutarnji list.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo početkom iduće sedmice dobit će popise osoba iz turističkog sektora koji se žele vakcinisati. Riječ je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuharima i konobarima te radnicima u turističkim agencijama.

Ministarstvo turizma podatke je dobilo od udruženja i ustanova u resoru. Njih je čak 70 posto izrazilo želju za vakcinisanjem.

Vakcinacija bi trebala početi u četvrtak. Masovni punktovi u većim gradovima bit će organizovani u sportskim dvoranama, moguća je i vakcinacija u velikim hotelskim kućama.

Vakcinaciju će provoditi županijski zavodi za javno zdravstvo. Namjera je da se turistički radnici, među ostalim, vakcinišu i s Јohnson&Јohnson vakcinom koje se daje u jednoj dozi. Cilj je da budu svi vakcinisani do početka sezone.

Nakon toga, plan je vakcinisati i oko 90.000 privatnih iznajmljivača. Hrvatska se, osim što je uz Tajland jedna od rijetkih zemalja koja je među prvima krenula u prioritetno vakcinisanje turističkih radnika, odlučila i pokriti dio troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je, na primjer, već spremno 11 privatnih klinika i dvije javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja. Zavisno od toga šta će turisti trebati. Na Trgu bana Јelačića postojat će i mobilni punkt za testiranje koji će raditi i vikendom od 10 do 18 sati.

Turista će se dan prije moći prijaviti mailom za testiranje, a na internet stranici "Safe stay in Croatia". Bit će naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj. S potvrdom iz evisitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencionisanoj cijeni. Testove će sufinansirati (više od 50 posto) Ministarstvo turizma, prenosi Hina.

Ono što je dobro, slažu se sagovornici iz sektora, jeste što će se priznavati brzi antigenski testovi, koji su poprilično jeftini i rezultati se dobiju puno brže nego kod PCR testova, a priznavat će ih mnoge države bitne za hrvatski turizam, pri povratku svojih građana s odmora, piše Јutarnji list.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Covid pasoš mogao bi biti tračak nade za turističku industriju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori