Grad Zenica donio historijsku odluku o povratu zeničke „Sinagoge“ Jevrejskoj zajednici BiH

Gradsko vijeće Zenica je, na prijedlog gradonačelnika Fuada kasumovića, usvojilo Odluku o preuzimanju zgrade zeničke „Sinagoge“ iz posjeda Javne ustanove Muzej grada Zenica.

Sinagoga u Zenici, arhiv

Na ovaj način, zgrada „Sinagoge“ bit će ustupljena na korištenje Jevrejskoj zajednici BiH. To je podržao i Muzej grada Zenice koji je od davne 1968. godine upravljao ovim objektom.

Inače, istorijat boravka Jevreja u gradu Zenici i njihov doprinos u ukupnom razvoju grada Zenice je poznat dugi niz godina. Sama zgrada „Sinagoge“ je nacionalni spomenik kulture.

Povrat ovog objekta u vlasništvo Jevrejske zajednice BiH zasigurno predstavlja znak podrške i multietničkog opredjeljenja gradskih struktura, ali i cjelokupnog stanovništva grada.

Arhiv, Sinagoga - Zenica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, govoreći o ovoj historijskoj odluci, poručio je kako, nažalost, Zakon o restituciji još ne postoji, pa će Grad ostati vlasnik objekta.

„Na ovaj način poslali smo poruku jedinstva, s obzirom na to kako je odluka donesena jednoglasno. Poslali smo poruku kako je Zenica oduvijek bila i ostala multietnički grad.

Želja Gradske uprave Zenica sa mnom na čelu je da polako vraćamo u vlasništvo sve ono šta je čije.

Uvjeren sam kako će Jevrejska zajednica u BiH znati respektovati ovaj naš doprinos.

Moram priznati da sam, zbog donošenja ove odluke, naročito ponosan kako na vijećnike, koji su uvažili moju molbu i izglasali ovu odluku jednoglasno. Tako sam ponosan i na cjelokupan grad Zenicu, koji je još jednom dokazao nedvojbeno multietničko opredjeljenje“, kaže gradonačelnik Kasumović.

Inače, zgrada „Sinagoge“ potiče sa početka 1903. godine, a projektovao ju je inžinjer Miloš Komadina. Objekt je građen u pseudo-maurskom stilu dok je posljednja rekonstrukcija objekta izvršena 2011. godine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori