Grčevi ili kolike: Pomozite vašoj bebi!

pexels foto
koju hranu izbjegavati kako vaša beba ne bi imala grčeve

Grčevi ili kolike se javljaju ako jedete namirnice poput grašaka, graha, mahune...

Šta su vam savjetovali? Sigurno ste čuli mnogo savjeta. Poslušajte ih!

Lola magazin je potražio odgovore na ta pitanja šta si grčevi, u knjizi “Njega djeteta – od rođenja do druge godine” pedijatra Vilijama i njegove supruge, medicinske sestre Marte Sirs. William_Sears_(disambiguation)&redirect=no

“Majka može uživati u raznovrsnom izboru namirnica, a kroz njeno mlijeko to može i dijete. Ipak, neka djeca osjetljiva su na pojedine namirnice u majčinoj prehrani.

Nadražujuća hrana preko mlijeka može da dođe do djeteta i uznemiri ga dva sata nakon što je jelo. Znak za osjetljivost na hranu su grčevi koji se javljaju unutar 24 časa nakon što je dojilja pojela sumnjivu hranu”, navode Sirsovi.

Foto: Pexels

Ako majka jede grašak ili mahunarke, dojenjem kod djeteta nastaju grčevi.

Ipak pripazite na ovo:

Mliječni proizvodi: Moguće alergenske bjelančevine iz mliječnih proizvoda mogu ući u majčino mlijeko i kod djeteta izazvati simptome grčeva.

Namirnice koje sadrže kofein:

 

Gazirana pića, kafa, čaj ili čokolada sadrže kofein. Neke bebe su veoma osjetljive na ovaj sastojak. Ipak, majka bi morala sve ovo da konzumira u većim količinama da bi to smetalo bebi.

Foto: Pexels

Kod nekih beba grčevi se javljaju i zbog kofeina.

Žitarice i orašasti plodovi: Najveći alergeni su u pšenici, kukuruzu i kikirikiju.

“Majka može uživati u raznovrsnom izboru namirnica, a kroz njeno mlijeko to može i dijete. Ipak, neka djeca osjetljiva su na pojedine namirnice u majčinoj prehrani. Nadražujuća hrana preko mlijeka može da dođe do djeteta i uznemiri ga dva sata nakon što je jelo. Znak za osjetljivost na hranu su grčevi koji se javljaju unutar 24 časa nakon što je dojilja pojela sumnjivu hranu”, navode Sirsovi.

Foto: Pexels

Grčeve izazivaju i grah,orašati plodovi, muhunarke...

Začinjena hrana: Nakon ljute hrane ili one začinjene bijelim lukom vaše mlijeko može da poprimi intenzivan okus. Tada beba protestvuje crijevnim tegobama, odbijanjem hrane ili može dobiti kolike.

Hrana koja nadima: Sirova brokula, luk, prokulice, zelena paprika, karfiol i kupus mogu smetati bebi. Ako sve ovo jedete kuhano, manji su izgledi za probleme. U principu, od namirnica koje nadimaju i djeca će biti “napuhana”.

Kako biste sve ovo spriječile, obratite pažnju:

Napravite spisak nadražujućih namirnica:

Pratite kako se beba ponaša nakon što nešto pojedete. U opis nadražujuće namirnice dodajte i kako se beba ponašala (plač, nemir, kolike, nadimanje, ozbiljan zatvor i dijareja, jaka nadutost, puštanje plinova, neobjašnjiva noćna buđenje i crveni prsten oko djetetovog anusa).

Izbacite sumnjive namirnice: 

U razdoblju od 10 do 14 dana sumnjive namirnice izbacite jednu po jednu. Počnite s kravljim mlijekom. Izbacite ih i sve odjednom, ako je potrebno. Posmatrajte bebu da vidite da li se smanjuju ili nestaju simptomi.

Ispitajte rezultat:

Ako neki ili svi simptomi nestanu, provjerite rezultat ponovnim uvođenjem sumnjive namirnice. Ako se u roku od 24 sata jave isti simptomi, ponovo izbacite namirnicu.

Pratite kako se beba ponaša nakon što nešto pojedete. U opis nadražujuće namirnice dodajte i kako se beba ponašala (plač, nemir, kolike, nadimanje, ozbiljan zatvor i dijareja, jaka nadutost, puštanje plinova, neobjašnjiva noćna buđenje i crveni prsten oko djetetovog anusa).

Nemojte pretjerivati u konzumiranju nijedne namirnice. Jer, neke bebe su veoma osjetljive i na najmanje tragove određene hrane, a nekoj će čak ista namirnica smetati isključivo ako je majka konzumira u velikoj količini. Primjer za to su proizvodi od žitarica i agruma: previše može da smeta bebi, ali će manje količine sasvim dobro podnositi.

Izvor: Lolamagazin

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)