Gaucho ranč – indijanska oaza u srcu Hercegovine

gauco_ranc_capljina_trebizat_sead_sasivarevic-8
Gaucho ranch na Trebižatu; Foto: Sead Šašivarević

Riječ "Gaucho" španskog je porijekla. Njom su bili označavani vješti jahači u zemljama kao što su Argentina, Urugvaj i Brazil. Slavljeni od južnoameričkih pisaca, ovi legendarni odmetnici postali su neizostavan dio regionalne kulturne tradicije.

Jedna indijanska oaza nalazi se u srcu Hercegovine. U čapljinskom selu Trebižat, na istoimenoj rijeci, nastao je jedinstveni ranč ""Gaucho ranč". Rijel je o spoju indijanskog i kaubojskog.

Tek kada posljednje drvo bude posječeno, kada posljednja rijeka bude zatrovana i kada posljednja riba bude ulovljena, tada ćemo shvatiti da ne možemo jesti novac!

Vođen ovom indijanskom poslovicom, prirodnu oazu napravio je Tihomir Tiho Sušac.

Sve sam izgradio svojim rukama, od drveća koje je donijela rijeka Trebižat. Koristio sam grane koje su otpale sa drveća u okolini, ali i sijekući stavla koja sam još kao dijete zasadio. Na ranču želim oživjeti duh Divljeg zapada. Sve je prikazano u nekom manjem izdanju, jer nisam imao novčanih sredstava da se ova priča širi dalje. Međutim, ja sam zadovoljan - za Nezavisne novine izjavio je Sušac.

Gaucho ranch na Trebižatu; Foto: Sead Šašivarević

Svoju viziju imao je još od ranog djetinjstva. Čitajući stripove o Komandantu Marku, Velikom Bleku i Zagoru ostvario je ljubav prema Divljem zapadu. Svidio mu se njihov način života, te je za sebe jednog dana htio stvoriti ranč. To mu je pošlo za rukom, jer od svojih snova i vizija nije odustajao.

Njegov život na ranču je idealan. Teče mirno bez stresa, depresija i bolestima modernog doba. Na Gaucho ranču živi se po Božijim pravilima i u skladu s prirodom. On odiše starim vremenima, a svaki eksponat na koji možete da naiđete izrađen je Tihomirovom rukom.

Eksponati su građeni isključivo od prirodnih materijala. Bio je, naravno, potkan Divljim zapadom. Pronaći ćete šatore indijanske, hladno oružje tomahavk, koplje, lik i strijelu i sve ono što je karakteristično za taj period. Nećete vjerovati da ne morate daleko putovati da bi sve ovo doživjeli. Nalazi se u hercegovačkom selu Trebižat.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)