Uzgojite najljepši božur: Savjeti koje morate znati

Božur je omiljen u bašti zbog svojih nježnih, pahuljastih cvjetova koji se pojavljuju u proljeće. Evo šta trebate znati da biste sami zasadili.

Božur sa svojim cvjetovima i slatkim mirisom, božuri čine prekrasan dodatak bilo kojem buketu ili vrtu. Iako je roza omiljeni ljubitelj, boje božura uključuju i bijelu, crvenu, žutu i narančastu. Biljke mogu izgledati nježno, ali uz odgovarajuće uvjete pokazale su se prilično izdržljivima i laganima za uzgoj. Božuri se dobro ponašaju i izvan vašeg vrta; možete uživati u rezanim božurima u vazi do tri sedmice uz pravilno održavanje ili ih osušite da biste se još duže divili njihovim bojama.

Vrste božura


Postoje tri glavne vrste božura: zeljaste, drveće i itoh. Zeljasti božur (Paeonia lactiflora) najčešći je u vrtovima, sa stotinama sorti na izbor. Ove sorte obično imaju mirisno cvijeće koje dolazi u nijansama ružičaste, crvene i bijele. Kao što i samo ime govori, zeljasti božuri ne stvaraju drvenaste stabljike. Umjesto toga, njegove stabljike ostaju zelene i fleksibilne, pa će im možda trebati kolac kako ih ne bi prevrnuli, posebno kad se cvijeće nakvasi kišom. Ovi božuri u proljeće daju svježi rast iz krune biljke, koja nakon odmrzavanja odumire natrag u zemlju, slično većini drugih višegodišnjih biljaka. Rastu između 60 do 90 centimetara visine.

Kao što naziv drvovodni božur sugerira, ove biljke rastu iz baze poput stabla (Paeonia suffruticosa ili Paeonia lemoinei, koja se naziva i listopadni božur). Skuplje su i sporije rastu, ali na kraju mogu doseći i visinu od 150 centimetara. Također im nije potrebno ulaganje, jer njihove drvenaste stabljike mogu izdržati težinu ogromnog cvijeća. A mi mislimo ogromno! Na primjer, ‘Seidai’ je vrsta drveća božura koja proizvodi ružičaste cvjetove dvostrukih cvjetova koji mogu doseći 8 centimetara u promjeru.

Delicate flower bouquet of roses and peonies
izvor: PEXELS
Buket božura je uvijek dobar izbor za poklon dragoj osobi

Itoh božur, ili presječni božur (Paeonia lemoinei x Paeonia lactiflora), hibrid je prve dvije vrste. Itoh božuri nude neobičnije boje, poput narančaste i žute. Neke popularne sorte uključuju „Bartzella“ i „Cora Louise“. Rastu do srednje visine između vrtova i vrsta drveća, obično oko 60 centimetara.

Kako saditi božure


Božuri se prodaju kao gomolji bez korijena ili kao dio mlade biljke božura. Sadite ih na jesen, nekoliko sedmica prije prvog mraza. Ako morate saditi u proljeće, provjerite da li je tlo obradivo i da ne postoji rizik od mraza.

Znajte da će božuri posađeni proljećem obično zaostajati godinu dana za jesenima.

Razdvojite biljke božura udaljene oko 1 metra kako bi im omogućili dovoljno prostora za rast. Božure ne treba postavljati više od 5 centimetra ispod nivoa tla. Inače će i dalje klijati ali neće cvjetati.

Sadite božur na punom suncu (gdje svakodnevno prima najmanje šest sati direktne sunčeve svjetlosti) i dobro dreniranom tlu. Pazite da mjesto koje odaberete omogući biljci nesmetano korijenje. Dajte mu zaštitu od vjetra, ali nemojte ga saditi preblizu drugog drveća ili grmlja.

Kako uzgajati božure


Zalijevajte božure u korijenu biljke u nivou tla, a ne npo lišću, što će pomoći u sprečavanju oboljenja.

Dajte im dovoljno vode da se upiju u gornjih 2 centimetara tla. Nastavite zalijevati biljke čak i nakon što su cvjetovi uvenu, tako da lišće ostane zdravo.

Da biste nahranili božure, ranije ljeti primijenite kompost.. Možete koristiti i gnojivo s većim razinama fosfora (P) i kalijuma (K). Izbjegavajte gnojiva teška azotom (N). To će vam omogućiti dobar rast lišća, ali obeshrabriti snažno cvjetanje.

Kako se brinuti za božure nakon što procvjetaju


Uklanjanje uvelih cvjetova pomaže biljci da uštedi energiju za cvjetanje sljedeće godine i sprečava gljivične bolesti. Uklonite samo potrošeno cvijeće i nemojte odsijecati lišće (biljci će ti listovi trebati za izgradnju cvijeća za sljedeću godinu).

Za zeljaste božure cijelu biljku možete posjeći na zemlju nakon što je jesenji mraz uništio lišće. Tada će se na proljeće pojaviti novi rast iz korijena. Za božure drveće režite kasno u proljeće. Obavezno uklonite oštećeno drvo. Izrežite rez pod uglom, točno iznad pupoljaka okrenutih prema van.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori