Direktor Srebrene maline Fikret Hodžić imao pitanja za vještaka Suljevića!

Respiratori

Direktor Srebrene maline Fikret Hodžić imao pitanja za vještaka Suljevića!
Foto: Klix.ba

Na današnjem suđenju Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku, Fikretu Hodžiću i Jelki Milićević nastavljeno je svjedočenje vještaka Ismeta Suljevića, koji je još jednom ponovio da kupljeni respiratori nisu pogodni za covid pacijente na intenzivnoj njezi. Pitanja za Suljevića je imao optuženi direktor Srebrene maline Fikret Hodžić te njegova advokatica Mirna Avdibegović, piše Klix.ba.

Hodžić je osoba koja je kupila sporne respiratore za potrebe Federacije BiH tokom pandemije. On je još jednom pitao vještaka, penzionisanog anesteziologa, da li je siguran u to da su respiratori neinvazivni, te ga je, više retorički, upitao koji mu je motiv da tvrdi drugačije od onoga što tvrde proizvođač i drugi "relevantni ljudi".

"Motiv ne postoji. Govorim ovdje na osnovu nauke. Nađite mi jednog ozbiljnog i poštenog stručnjaka koji će reći da je ova mašina ravna 'Eviti'", rekao je vještak, aludirajući na respiratore koji se odranije koriste na Kliničkom centru u Sarajevu, piše Detektor.

Pojašnjavajući kvalitet respiratora, Suljević je rekao:

"Ako uzmemo kompletnu upotrebnu vrijednost, ne može biti upotrijebljen u intenzivnoj njezi za srednje teške i teške pacijente. Ta mašina je daleko od invazivne... Ne znači da je invazivna ako se može koristiti u transportu. Ja ne prihvatam da je ovo invazivna mašina u onom smislu u kojem meni treba na intenzivnoj njezi".

Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović pitala je vještaka o navodima proizvođača da je ACM invazivan respirator i da je pogodan za operacione sale. Suljević je rekao da taj model nema minimum karkteristika za postupak anestezije te se poslužio izrekom da "svaki gazda svoga konja hvali".

Braniteljica je pitala vještaka da li smatra da bolje poznaje mogućnosti ovog respiratora od proizvođača koji garantuje, iako ga on kao vještak nije "upalio". Suljević je rekao da je baš u uputstvu proizvođača iz 2008. naišao na veliki propust u označavanju određenih veličina u paskalima, koji su ponovili 2019. Prema njegovim riječima, to je nezamislivo za ozbiljnu kompaniju.

"Na strani 14 uputstva za upotrebu se nalazi podatak koji daje sumnju u proizvođača. Navedena je mogućnost greške plus/minus 50 kilopaskala. Ovo je toliki pritisak, da kad ga vidim, ja bježim od takve mašine. Ne mogu da vjerujem da je kompanija napravila tako veliki propust, to su velika odstupanja", kazao je vještak.

Na ovo je reagovao premijer Novalić, koji je na prethodnom ročištu, imao priliku postavljati pitanja svjedoku, a pitao ga je o tehničkim specifikacijama respiratora baš iz perspektive, kako je sam kazao, mašinskog inžinjera, što je po struci. Ovaj put Novalić je pitao da li je moguće da su proizvođači napravili grešku u mjernim jedinicima, pa kilopaskale pretvorili u atmosfere, kako bi pojasnio. Međutim, anesteziolog je imao spreman odgovor.

"50 kilopaskala nije vrijednost od 50 atmosfera, žao mi je što inžinjer to ne zna. Pritisak od 50 atmosfera može srušiti ovu zgradu", kazao je Suljević Novaliću.

Za zloupotrebe prilikom nabavke ovih respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na suđenju je saslušan i Nedim Kereš iz špediterske firme koju je angažovala Srebrena malina, kada su u aprilu 2020. stigli respiratori. On je kazao da u dokumentaciji nije bilo fakture i da je o tome obavijestio pretpostavljenog, a da mu je potom isti dan dostavljena na e-mail.

On je kazao da nije imao originalnu fakturu, ali je kazao da predaje dokumentaciju koju ima na carinu, a da oni odlučuju da li će nešto dodatno tražiti. Kereš je kazao da na carini nije imao problema s respiratorima.

Suđenje se nastavlja 4. februara.

Pročitajte više: Nastavlja se suđenje zbog respiratora: Odbrana će danas osporavati vještačenje doktora

Pratite na na Facebook akter.ba - Direktor Srebrene maline Fikret Hodžić imao pitanja za vještaka Suljevića!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori