Nastavlja se suđenje zbog respiratora: Odbrana će danas osporavati vještačenje doktora

Suđenje

Nastavlja se suđenje zbog respiratora: Odbrana će danas osporavati vještačenje doktora
Foto: Klix.ba

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja suđenje zbog nabavke kineskih respiratora u Federaciji BiH. Svjedočit će ponovo anesteziolog Ismet Suljević, koji je na prethodnim ročištima rekao da su kupljeni uređaji ACM812A namijenjeni samo za kratkotrajni transport pacijenata, a ne za liječenje, piše Klix.ba.

Osim njega, do 9:00 su u Sud BiH stigli i optuženi zajedno sa svojim advokatskim timovima.

Podsjećamo, predmet je pokrenut zbog sumnje u kriminal prilikom kupovine respiratora za potrebe Federacije BiH, koji su koštali skoro 10,5 miliona KM i plaćeni su iz budžeta Federalne uprave civilne zaštite i budžeta Vlade.

Optuženi u ovom predmetu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline, koja je kupila respiratore, Fikret Hodžić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Oni su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade, trgovine utjecajem, dok je Milićević optužena za nesavjestan rad u službi.

Očekuje se da će odbrana na današnjem ročištu pokušati osporiti vještačenje Ismeta Suljevića, kao što su to radili i na prethodnom ročištu. Za njega su do sada pitanja imali Fadil Novalić i njegova braniteljica Vasvija Vidović te Fahrudin Solak i njegovi advokati Kadrija Kolić i Marsela Bajramović. Danas će ispitivanje završiti odbrana Fikreta Hodžića i Jelke Milićević.

Pročitajte više: Suđenje u “slučaju Respiratori” nastavljeno ispitivanjem svjedoka optužbe

Pratite nas na Facebook akter.ba - Nastavlja se suđenje zbog respiratora: Odbrana će danas osporavati vještačenje doktora

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)