Situacija sa svemirskom stanicom je dosta ozbiljnija

Prošle sedmice je ruski modul slučajno gurnuo Međunarodnu svemirsku stanicu s mjesta. Direktor NASA -inog leta otkrio je da je događaj ozbiljniji nego što je NASA prvobitno izvijestila.

U četvrtak (29. jula) ujutro, dugo očekivani istraživački modul Rusije Nauka pristao je sa svemirskom stanicom. No, nekoliko sati kasnije, modul je slučajno ispalio svoje potisnike, nakratko nagnuvši svemirsku stanicu i izgubivši ono što inženjeri nazivaju "kontrolom stava".

Međutim, iako je NASA na Twitteru objavila i zvaničnici su tokom javnih komentara o incidentu ponovili da se laboratorija u orbiti nagnula za 45 stepeni, čini se da to nije bila cijela priča.

Prema izvještaju The New York Timesa, Zebulon Scoville, NASA -in direktor leta koji je vodio kontrolu misije u Houstonu tokom tog događaja, kaže da se stanica nagnula daleko jače od samo 45 stepeni.

Prema Scovilleu, događaj je "malo pogrešno prijavljen". Rekao je da je nakon što se Nauka nepravilno ispalio, stanica "okrenula jednu i pol okretaja-oko 540 stepeni-prije nego što se zaustavila naopako.

Svemirska stanica je zatim izvrnula za 180 stepeni prema naprijed kako bi se vratila na svoju izvorne orijentacije ", navodi se u izvještaju.

Scoville je također rekao da je to bio prvi put da je ikada proglasio "vanrednu situaciju svemirskih letjelica".

Danas (2. augusta), predstavnici NASA -e potvrdili su za Space.com da je Scovilleov prikaz incidenta tačan. "Oni brojevi koji predstavljaju promjenu stava su tačni", rekli su.

"Ponavljamo da je maksimalna brzina kojom je došlo do promjene bila dovoljno spora da je članovi posade na brodu nisu primijetili, a svi drugi stanični sustavi su nominalno radili tokom cijelog događaja."

Drugi predstavnik NASA -e dodao je na Space.com da je "broj od 45 stupnjeva prvotno ponuđen u prvim minutama nakon što se događaj dogodio od strane našeg službenika za vođenje, navigaciju i kontrolu u Mission Control -u, ali su kasnije ažurirani nakon analize stvarnog odstupanja."
Rasplet događaja

Nakon događaja u četvrtak, NASA je održala konferenciju za novinare na kojoj se raspravljalo o onome što se dogodilo. Tokom konferencije za novinare, voditelj programa svemirske stanice Joel Montalbano rekao je: "Nije bilo neposredne opasnosti u bilo kojem trenutku za posadu … očito, kada izgubite kontrolu nad stavom, to je nešto što želite odmah riješiti. Ali posada nikada nije bila u hitnom slučaju ili slično. "

Scoville je ponovio isto mišljenje, slažući se da astronauti na brodu nikada nisu bili u opasnosti u svojim komentarima za New York Times.

Međutim, otkrio je neke detalje o događajima tog dana koji pokazuju da je nesreća bila nešto ozbiljnija nego što su NASA -ini prvi komentari izgledali.

Prema izvještaju, Scoville je preuzeo kontrolu misije nakon pristajanja. To mu je zapravo bio slobodan dan, ali bio je na licu mjesta jer je pomogao u pripremi za priključivanje modula i želio je vidjeti kako je prošao.

Završio je preuzimanjem od prethodnog vodstva, Gregory Whitney, koji je imao sastanak kojem je trebalo prisustvovati, nakon pristajanja, misleći da će odatle ići bez problema. No, uskoro je zasvijetlilo upozorenje.

"Imali smo dvije poruke - samo dva reda koda - koje govore da nešto nije u redu", rekao je Scoville.

Nakon što je u početku mislio da bi poruka mogla biti greška, rekao je za New York Times, ubrzo je shvatio da nije i da Nauka ne samo da ispaljuje svoje potisnike, već da se zapravo pokušava odmaknuti od svemirske stanice da upravo pristao sa. Ubrzo mu je rečeno da modul može primati direktne komande samo sa zemaljske stanice u Rusiji, preko koje svemirska stanica neće proći više od sat vremena.

Prema Scoville -u, stanica je dostigla maksimalnu brzinu rotacije od 0,56 stepeni u sekundi. Međutim, to nije bilo dovoljno brzo da astronauti to osjete, kaže Scoville, a rekli su i zvaničnici NASA -e tokom brifinga.

Posada je, zajedno sa kopnenim timovima, pomogla u suzbijanju Naukinih potiskivača protupožarnim potiskivačima na ruskom modulu Zvezda i teretnom brodu Progress.

Dodatno, 15 minuta nakon početka paljbe, Naukini potisnici su se zaustavili, iako je Scoville rekao da ne zna zašto su to učinili.

Ali ovaj kombinirani niz događaja i protuaktivnih mjera omogućio je timu da zaustavi stanicu i vrati se na pravilan položaj.

"Nakon što ste to učinili jedan i po puta unatrag, prestalo je, a zatim se vratilo na drugu stranu", rekao je Scoville za New York Times.

"Vjerovatno se intenzitet malo povećava", rekao je Scoville, dok su timovi na zemlji i sedam astronauta na stanici radili brzo kako bi popravili situaciju. "Ali," dodao je, "postoji sveprisutna smirenost ljudi koji ne paniče i samo gledaju podatke, shvaćaju što se događa i odatle pokušavaju riješiti problem."

Nakon što svakako nije bio opušteni slobodni dan koji je planirao, Scoville je u četvrtak popodne pustio uzdah olakšanja na Twitteru, nakon što se stanica vratila na svoje mjesto i situacija se stabilizirala.

"Da. To je bilo. Bio je. A. dan", uzviknuo je.

Scoville je također u četvrtak tweetovao da nikada prije "nije bio tako sretan što vidi sve solarne nizove + radijatore još uvijek priključene".

Uprkos neočekivanom strahu koji je NASA -in promašaj u modulu izazvao prošle sedmice, Scoville je za New York Times rekao da je uvjeren u partnerstvo koje Rusija i SAD imaju na stanici.

"Imam potpuno povjerenje u Ruse", rekao je. "Oni su fantastično partnerstvo s NASA -om i cijelim programom Međunarodne svemirske stanice."

Naukino slučajno pokretanje potiskivača došlo je jedan dan prije planiranog datuma lansiranja Boeingovog odvijnog probnog leta za njegov astronautski taksi Starliner, koji je kompanija izgradila uz podršku NASA -inog programa za komercijalnu posadu.

Kako bi osigurali stabilnost situacije s Naukom i svemirskom stanicom prije nego što su pokušali spojiti drugo vozilo sa stanicom, NASA i Boeing odlučili su odgoditi lansiranje Starlinera za utorak (3. kolovoza). u 13:20 EDT (1720 GMT).

PROČITAJTE VIŠE: Mila Kunis žali što nije dopustila Ashtonu Kutcheru da putuje u svemir

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)