Covid-19: Nigerija ponovo otvara centre za izolaciju usred skoka slučajeva

Ponovno pojavljivanje slučajeva koronavirusa u Zapadnoj Africi snažno pogađa regiju, preplavljujući groblja na kojima raste broj sahrana i bolnice u kojima kreveta nema.

Ti vidljivi pomaci guraju i nevoljnu populaciju da traži vakcine u većem broju u vrijeme kada pošiljke doza stižu iz više izvora nakon što su se posljednjih mjeseci skoro zaustavile.

Nedostaci i kašnjenja doveli su do toga da 54 afričke zemlje zaostaju za bogatijim zemljama u uvođenju cjepiva protiv COVID-19.

Na kontinent je stiglo oko 82 miliona doza, iako je to samo 10% od potrebnog broja.

Konačno stiže još pošiljki.

Nigerija je upravo primila nešto više od četiri miliona doza vakcine Moderna koju su donirale Sjedinjene Države.

Najnaseljenija afrička država, sa više od 210 miliona ljudi, Nigerija će također dobiti više od 29 miliona Johnson & Johnsonovih vakcina koje je vlada kupila preko Afričke unije.

No, još je potrebno učiniti kako bi se doznalo o prednostima cijepljenja, a mnogi su još uvijek oprezni da dobiju injekcije dok se teorije zavjere šire internetom.

Kumulativni broj slučajeva virusa u Nigeriji nedavno je premašio 174 hiljade.

Sedmodnevni pokretni prosjek dnevnih novih slučajeva u Nigeriji se više nego utrostručio u posljednje dvije sedmice sa 140 na 460, prema Univerzitetu Johns Hopkins.

Centri za izolaciju koji su zatvoreni nakon prethodnog naleta ponovo se otvaraju u očekivanju velikog broja pacijenata, prema nigerijskim centrima za kontrolu bolesti.

PROČITAJTE VIŠE: Kineske vlasti testirat će svih 11 miliona stanovnika Wuhana zbog novih slučajeva Covida

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori