Čitanje i djeca: Zašto je toliko važno za njihov razvoj?

Ukoliko u vašim rukama vide knjigu, veća je šansa da i sami posegnu za jednom.

Mom and daughter reading a book
Photo by Andrea Piacquadio Izvor: Pexels

Čitanje nam omogućuje da se iz stvarnog svijeta prebacimo u maštariju. Između stranica knjige možemo se utopiti u živote izmišljenih likova i naučiti o kulturi koja se potpuno razlikuje od naše.

Višestruke studije pokazuju važnost čitanja svom djetetu. Prednosti su brojne, a vi kao roditelj imate veliki uticaj na to. Važno je objasniti djetetu da je čitanje ključni dio njegove svakodnevnice.

Koji je uticaj čitanja na razvoj djeteta?

Brojna istraživanja otkrila su duboke koristi čitanja za djetetov razvoj. Jedno istraživanje detaljno opisuje uticaj čitanja na kasnije vještine, olakšavajući socijalnu interakciju između odraslih i djece. Također navodi kako čitanje može biti „stabilan izvor informacija“ tokom djetetovog života.

Kognitivni razvoj

Kognitivni razvoj se odnosi na naše opažanje i razmišljanje o našem svijetu. Čitajući djeci pružate im duboko razumijevanje njihovog svijeta, te ispunajvate njihov mozak pozadinskim informacijama. Oni će kasnije koristiti stečeno pozadinsko znanje kako bi shvatili ono što vide, čuju i čitaju. Upravo to pomaže njihovom kognitivnom razvoju.

Photo by Andrea Piacquadio Izvor: Pexels

Razvijanje empatije

Kad čitamo knjigu, zamišljamo priču koja je ispred nas. To nam omogućuje da razvijemo empatiju dok doživljavamo živote drugih likova, te se možemo identifikovati s njihovim osjećajima. Djeca tada mogu koristiti ovo razumijevanje za suosjećanje u stvarnom svijetu s drugim ljudima. Pored toga, djeca će steći veće razumijevanje osjećaja, što im može pomoći da razumiju i svoje. To dramatično pomaže njihovom društvenom razvoju.

Koja je važnost priča u odgoju djece?

Čitanje s djecom može pomoći stvoriti ljubav prema čitanju za cijeli život. Višestruka su istraživanja pronašla korelaciju između čitanja iz užitka i većeg akademskog postignuća u svakom predmetu. Ono pomaže poboljšavanje književne vještine.

Čitanje naglas s malom djecom, čak i ako ne mogu u potpunosti razumjeti ono što govorite, daje im vještine koje su im potrebne kad počnu sami čitati. Ono djeci, čak i u najranijim mjesecima njihovog života, može pomoći u usvajanju jezika i stimuliranju dijela mozga koji obrađuje jezik. Jasno je da će vaša djeca imati opsežniji rječnik. Čitajući djetetu svakodnevno, učit će nove riječi svaki dan.

Vaši mališani primjer traže u vama, a vi im pokažite kako se trebaju ponašati. Ukoliko u vašim rukama vide knjigu, veća je šansa da i sami posegnu za jednom.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)