Mediha Šehidić: “Opet ću im kazati da postim tamo gdje je najteže”

Želim nam svima da ovaj mjesec posebnog značenja ispostimo i od bolesti, bolnica, straha, smrti i gubitaka onih bez kojih smo samo tijelo! Ramazan mubarek olsun! ❤

Originalna i uvijek svoja autorica knjige "Brodska cesta bb", Mediha Šehidić, čestitala je dolazak mjeseca ramazana na sjajan i sebi svojstven način. Na svom facebook profilu, uz fotografiju halve (domaćeg kolača, koji se pravi u ovakvim prilikama) napisala je:

Sutra će moje kolege/ice na poslu opet jesti halvu. I opet će me pitati "šta je unutra".

I opet ću im objasniti da je unutra maslac, brašno, šećer i voda, da to ima simboliku, jer ko nije gladovao ne zna kolika je i kakva blagodat halvenskih sastojaka.

I opet ću im objasniti simboliku mjeseca posta i dnevnog odricanja od slasti.

I opet će se čuditi, ali će sve pohalvati, prvo pažljivo... pa: Hmmmm, es schmeckt gut!

I opet će me pitati: Postiš li ti?

I opet ću im reći da postim cijelog života, ali ne kako mi je propisano po Knjizi.

Opet ću im kazati da postim tamo gdje je najteže, suzdržavajući se od lopovluka, muljanja, spletkarenja, tračeva kobnih, kurvanja, podmetanja.

Foto: Facebook

Borim se stalno sa željom da nekome zabijem klin u gumu, da ga opaučim tavom, da ga prokletem i kažem "dabogda te stiglo", da bijes i huju iskaljujem na nedužnim i slabijim od sebe. Borim se da budem pametna tamo gdje sam glupa.

Stalno od toga postim i uvijek na svoju štetu. Strah me tuđeg i otetog više nego smrti.

Opet ću im reći da isto toliko i griješim, jer se ne mogu suzdržati kad nekoga moram zatjerati u... mrak iz kojeg smo svi aterirali, da mi se usta izokrenu kad me neko tretira kao dijete (p)ometeno u razvoju ili funkcionalno rješenje za vlastite potrebe i promašaje, da povilenim kad me nepitanu postave pred svoja očekivanja, kad pomisle da me mama sedamnaest sati rađala da budem zabavljačica dokonim, sluškinja moćnim i novčanik poročnim.

Griješna sam kad ugledam dobru krempitu, kad sagnem glavu ili ukočim pogled pored prosjaka, kad slažem da me boli glava, a ne boli me ništa... nego mi sve mrsko. Griješna sam kad puknem lajk na nešto što mi se ne sviđa, jer mi se osoba sviđa, kad ne čitam poruke i kad inbox zaobilazim kao minsko polje u koje se ulazi s bismillom, a meni treba i cijeli Jasin, kad proletim kroz crveno, kad izljubim unuku, a zaboravim kćer... beskrajno sam griješna u nekim stvarima i stalno se zbog toga iskupljujem, pa odustajem.

Jer sam umorna od izbjegavanja grijeha i od grijeha, od svega što moram, a i ne moram. Umorna od onog što hoću i onog što neću.

Vama, dragi prijatelji, svejedno koju Knjigu držite u rukama i u čemu je vaš post i odricanje, želim ugodne i blage, tople i mirisne, kao halva pune i dobrotne dane mjeseca Ramazana.

Foto: Facebook

Od rata nam nije trebalo više blagosti, ljepote i hrabrosti, više razuma i uzvišenosti kao što nam treba danas, u našoj svekolikoj bezgriješnosti, a i griješnosti.

Želim nam svima da ovaj mjesec posebnog značenja ispostimo i od bolesti, bolnica, straha, smrti i gubitaka onih bez kojih smo samo tijelo! Ramazan mubarek olsun! ❤

Napisala: Mediha Šehidić

Pročitaj više: Mediha Šehidić “Brodska cesta bb”: Nevjerovatne priče koje će vas ostaviti bez daha!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori