Boeing 777: Desetine su uzemljene nakon kvara Denverovog motora

Američki proizvođač aviona Boeing preporučio je uzemljenje svih aviona modela 777 koji imaju isti tip motora koji je pretrpio kvar i prosuo krhotine iznad Denvera u subotu.

Rečeno je da bi 128 mlaznih aviona trebalo suspendirati dok se ne izvrše inspekcije.

United Airlines i dva glavna operatora Japana već su prestali koristiti 56 aviona s istim motorom.

Let 328, koji je prevozio 231 putnik, bio je prisiljen hitno sletjeti na aerodrom u Denveru. Nema povrijeđenih.

"Dok je istraga u toku, preporučili smo obustavu rada 69 aviona u upotrebi i 59 skladišnih 777 aviona na motore Pratt & Whitney 4000-112", navodi se u izjavi kompanije.

Pratt & Whitney rekli su da su poslali tim koji će raditi sa istražiteljima.

Prema Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo (FAA), United je jedina američka aviokompanija koja leti ovim modelom 777, dok su ostali u Japanu i Južnoj Koreji.

Korean Air, koji ima šest aviona u eksploataciji i 10 u skladištu, rekao je da čeka uputstva južnokorejskih regulatora u vezi sa bilo kojim mjerama za svojih 777 aviona.

United Flight 328, koji je letio za Honolulu, pretrpio je kvar na svom desnom motoru. Krhotine iz mlaza pronađene su rasute po obližnjem stambenom naselju nakon što se vratio na aerodrom u Denveru.

Agencija je naredila dodatne preglede aviona Boeing 777 opremljenih motorom Pratt & Whitney 4000 nakon incidenta. "Pregledali smo sve dostupne sigurnosne podatke nakon [subotnjeg] incidenta," rekao je administrator FAA Steve Dickson u izjavi.

"Na osnovu početnih informacija zaključili smo da bi trebalo povećati interval pregleda za šuplje lopatice ventilatora koje su jedinstvene za ovaj model motora, a koriste se samo na avionima Boeing 777."

FAA se u nedjelju navečer sastala s predstavnicima motorne kompanije i Boeinga.

Prvobitno otkriće Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB) je da se većina oštećenja dogodila u desnom motoru, gdje su dvije lopatice ventilatora bile slomljene, a ostale lopatice takođe udarene. Glavnina aviona pretrpjela je samo manju štetu.

Kvar motora je još jedan udarac za Boeing nakon što je njegov avion 737 Max prizemljen 18 mjeseci nakon dvije zrakoplovne nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori