Kako bi moglo izgledati ovo ljeto? Evo što kažu stručnjaci

Kako bi moglo izgledati ovo ljeto? Evo što kažu stručnjaci
Foto: Pexels Okupljanja na otvorenom bit će sigurna

Timothy Brewer, profesor medicine i epidemiologije sa Univerziteta u Kaliforniji, smatra da bi s porastom broja vakcinisanih osoba moglo doći do ublažavanja nekih epidemioloških mjera.

S porastom broja vakcinisanih mogle bi se popustiti mjere.

“Vakcine su naš izlaz iz ove pandemije”, kazao je David Aronoff, direktor Odjela za zarazne bolesti Univerzitetskog medicinskog centra Vanderbilt.

Timothy Brewer, profesor medicine i epidemiologije sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Angelesu, smatra da bi s porastom broja vakcinisanih osoba moglo doći do ublažavanja nekih epidemioloških mjera.

Vakcina štiti od covida-19. Što je više osoba zaštićeno od virusa, to su veće šanse da bi se ovog ljeta mogli baviti nekim stvarima koje su nam u vrijeme pandemije bile onemogućene.

Okupljanja na otvorenom bit će sigurna

Brewer je istaknuo da podaci pokazuju da je prijenos koronavirusa manji na otvorenom. Posebno uz pridržavanje ostalih epidemioloških mjera, poput održavanja fizičke distance. U nadolazećim mjesecima mogli bi se u većoj mjeri okupljati na otvorenom, smatra Brewer.

“Nisam siguran hoće biti moguća velika masovna okupljanja poput okupljanja na stadionima, ali mislim da će biti moguća manja okupljanja na otvorenom”, tvrdi Brewer.

No, stručnjaci još uvijek pozivaju na oprez. Rizik od zaraze i dalje postoji, posebno za osobe koje nisu vakcinisane protiv covida-19.

Foto: Pexels

Moći ćemo ići na plaže i bazene

Aronoff vjeruje da ćemo tokom ljetnih mjeseci mogli uživati na plažama i bazenima.

“Velika prednost plaže je što se možete odmaknuti i uživati u svježem zraku i vodi”, kazao je Aronoff, dodajući da i bazeni uglavnom nude istu sigurnost. To znači da se možemo fizički distancirati od drugih kako se ne bi zarazili koronavirusom.

No, kada je riječ o vodenim parkovima, Aronoff poziva na oprez jer je poznato da se stvaraju gužve na toboganima i drugim aktivnostima u zabavnim parkovima. U takvim okolnostima nije se moguće pridržavati propisanih epidemioloških mjera pa je rizik od zaraze veći.

Vakcinisane osobe moći će se okupljati na otvorenom

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je smjernice za vakcinisane osobe u kojima se navodi da se “vakcinisane osobe mogu okupljati u zatvorenom, bez maski ili distance, s drugim vakcinisanim osobama”.

Uz to, navodi se da se vakcinisane osobe mogu družiti u zatvorenim prostorijama s osobama koje nisu vakcinisane, ali kod kojih je rizik od zaraze koronavirusom nizak, piše Huff post.

Više ćemo putovati

Foto: Pexels

Stručnjaci navode da ćemo tokom toplijih mjeseci više i putovati, a to sa sobom nosi određene rizike. Pandemija još uvijek traje pa je potrebno biti oprezan. Stručnjaci smatraju da se građanima još neko vrijeme neće preporučivati putovanje. CDC i dalje savjetuje da se izbjegavaju putovanja, osim ako to nije nužno.

Nove varijante koronavirusa izazivaju zabrinutost, a Jennifer Nuzzo, viša naučnica u centru za zdravstvenu sigurnost u Johns Hopkinsu, ističe da naučnici pomno prate nove sojeve.

“Iako se situacija može pogoršati, podaci trenutno nisu zabrinjavajući. Nošenjem maski, fizičkim distanciranjem, pranjem ruku i vakcinisanjem usporit ćemo širenje virusa SARS-CoV-2 i njegovih inačica”, ističe Nuzzo.

Pročitaj više: Grčka od maja prima vakcinisane turiste i one s negativnim nalazom na covid-19

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori