Bebe: Kad je vrijeme za dohranu?

Dječji svijet

Nema roditelja koje si barem jednom nije postavilo ovo pitanje. Briga oko unosa hrane započinje već od prvog dana. Koliko je hrane djetetu doista potrebno?

Imam li dovoljno mlijeka, je li ono dovoljno kvalitetno, je li moje dijete pojelo dovoljno i slična pitanja zadaju majkama glavobolje u prvim mjesecima života.

No, posjet pedijatru može vrlo brzo odagnati svaku zabrinutost. Ako dijete napreduje na tjelesnoj masi, raste mu opseg glave te se ono doima zadovoljno, razloga za brigu nema.

Vrijeme je za dohranu

No, beba je sad navršila šest mjeseci života, vrijeme je za dohranu, a s time ponovno na red dolaze brige oko pojedene hrane. Kao da nije dovoljno zahtjevno mališana uopće naviknuti na sve te nove teksture i okuse raznih namirnica, sad si mame daju za zadatak brojiti i pojedene zalogaje ne bi li dobile potvrdu da će djetetove potrebe biti podmirene.

Ne pomaže ni činjenica da se uvođenjem dohrane prirast na težini znatno smanjuje što znači da se više ne možemo pouzdati samo na tu mjeru. No, trezvenim pristupom lako je procijeniti jede li dijete dovoljno.

Prilagođavanje porcija

Nije rijetkost da roditelj pred dijete stavi preveliku porciju i zatim „razbija glavu” zašto njegovo djetešce s malenim trbuščićem ne može dovršiti obrok.

Veličinu porcija treba prilagoditi djetetovoj dobi. Tako će maleno dijete pojesti tek trećinu, čak i manje od veličine umjerenog obroka za odrasle. U slijedećoj tablici su navedene dnevne potrebe za pojedinim skupinama namirnica ovisno o dobi djeteta. Budući da je svako dijete različito s različitim potrebama, navedeno treba shvatiti kao smjernice, a ne stroge upute.

Djeca imaju dobru kontrolu

Treba znati kako djeca imaju urođeni regulatorni sustav za unos hrane zbog kojeg prestaju jesti kad osjete da su pojeli dovoljno, odnosno jedu upravo onoliko koliko im organizam zahtjeva. Rijetko se događa da se dijete prejede dopusti li mu se da jede bez ograničenja. Stoga niti ucjene niti prisila da pojedu više, kao niti zabrane i uskraćivanja u jelu ne daju rezultate niti razvijaju zdrav odnos prema hrani.

Djecu treba pustiti da, uz pomoć roditelja, jedu koliku imaju potrebu te se razvijaju sukladno svojoj dobi.

Znaci sitosti

Kako bi potpomogli zdravi razvoj osjećaja gladi i sitosti u djeteta, vrijedi obratiti pažnju na znakove sitosti koje dijete pokazuje. Tako će dijete dobi od jedne do dvije godine mahati glavom „ne”, stavljati ruku na usta, gurati ruku koja nudi hranu ili pak gurati ili bacati zdjelicu, tanjur ili žlicu, a sve kako bi dalo do znanja da je sito.

Dijete dobi dvije do tri godine će pak reći „neću više”, gurati tanjur od sebe ili pokušati ukloniti podbradnik i to treba roditelj prihvatiti, nikako ne siliti da jede još.

Kako se gubi osjećaj za mjeru?

Ako se previše i uporno nastoji da dijete pojede čim više može, ono s vremenom može izgubiti osjećaj za mjeru te početi jesti previše, što će dugoročno dovesti do prekomjerne tjelesne mase.

Druga greška koju roditelji često rade kada misle da dijete ne jede dovoljno jest da mu daju grickalice, slatkiše i ostale prazne kalorije s mišlju „da makar nešto pojede”. Tako se formiraju loše prehrambene navike što dugoročno može narušiti zdravlje djeteta.

Kada potražiti pomoć?

Apetit mališana stalno varira; jedan dan pojedu obrok bez problema, sljedeći put taj isti obrok ne žele niti pogledati. Unatoč tome, važno je djetetu ponuditi tri glavna jela i dva zdrava međuobroka svakodnevno te biti spreman da će biti dana kada dijete to neće htjeti pojesti. No, ako dobro napreduje i tjelesnom masom te u kognitivnim i motoričkim vještinama i nije bezvoljno, već, štoviše, ima dovoljno energije za igru i istraživanje, velika je vjerojatnost da jede dovoljno.

Dijete koje je:

  • letargično (radije satima gleda televiziju nego da se igra u parku),
  • ima poteškoća u koncentraciji
  • gubi na tjelesnoj masi
  • koža mu je suha ili
  • pati od konstipacije
  • ima neodgovarajuću prehranu i vjerojatno pati od nutritivnih deficita zbog čega se je potrebno posavjetovati se s pedijatrom ili nutricionistom.
  • Posjet stručnjaku će biti potreban i ako dijete jede tek nekoliko namirnica pritom odbijajući cijelu skupinu namirnica ili općenito odbija jesti. (Izvor: adiva.h)

Pročitajte više: Antitijela u majčinom mlijeku pružaju dodatnu korist za bebe

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)