Zašto bebe štucaju?

Dječje zdravlje

Zašto bebe štucaju
Foto: Shutterstock

Dolazak djeteta na svijet zahtijeva vrijeme prilagođavanja i upoznavanja tokom kojeg majke uče kako prepoznati želje i potrebe novorođenčeta. „Greške u komunikaciji“ se događaju svakome, a uz stručni savjet brže ćete se opustiti što je vrlo važno.

Štucanje

Štucanje se događa kad se djetetova dijafragma stegne. To tjera zrak kroz zatvorene glasnice, stvarajući zvuk štucanja.

Štucanje obično ne šteti bebi, iako odraslima štucanje može biti neugodno, bebama to ne uzrokuje veliku neugodu. Obično je u redu ostaviti bebu da sama prestane štucati. Ako se dugo ne zaustavi, dobra je ideja razgovarati s liječnikom.

Istina, ima djece koja vrlo učestalo štucaju, često nakon halapljivog sisanja. Katkada se štucanje javlja nakon većeg uzbuđenja ili smijanja – no to se ipak najčešće događa nakon novorođenačke dobi.

Kako pomoći?

Dijete je dobro uzeti u naručje, priviti na svoj prsni koš pri čemu leđa treba izravnati kako bi se lakše mogao izbaciti progutani zrak (“podrignuti”).

Katkada pomaže stavljanje na prsa te se nakon par gutljaja mlijeka dijete primiri i štucanje prestaje. Vrlo se rijetko događa da štucanje bude iznimno jako te izaziva izlijevanje hrane (bljuckanje ili povraćanje), najčešće je riječ o djeci koja i inače imaju izraženiji tzv. fiziološki refluks – povrat hrane iz želudca u jednjak i prema ždrijelu i nosu.

Odmor od hranjenja da bi dijete podrignulo može smanjiti količinu zraka u želucu. To može spriječiti štucanje.

Korištenje dude

Sisanje dude može pomoći opuštanju dijafragme i zaustavljanju štucanja.

Davanje vode za grčeve (Gripe water)

Voda Gripe je mješavina bilja i vode. Tradicionalno se koristi za liječenje kolika (grčeva) i drugih želučanih problema. Začinsko bilje koje se obično nalazi u toj vodi uključuje: đumbir, komorač. kamilicu i cimet.

Neki ljudi vjeruju da bi vam ova voda mogla pomoći, međutim, niti jedan znanstveni dokaz to trenutno ne podržava. Budući da su rizici mali, možete odlučiti da probate s ovom vodom, a nekoliko bendova dostupno je za kupnju putem interneta.

Trljanje djetetovih leđa

Trljanje leđa i ljuljanje djeteta naprijed-nazad mogu im pomoći da se opuste. To može zaustaviti grčeve koji uzrokuju štucanje.

Što ne treba raditi

Neki dobro poznati lijekovi protiv štucanja u cijelosti su ukorijenjeni u tradiciji i nemaju nikakvu znanstvenu osnovu. To uključuje:

  • skakanje
  • povlačenje za jezik
  • pijuckanje vode dok je osoba okrenuta naopako.

Prevencija

Štucanje se često ne može spriječiti, a navedene strategije vam mogu pomoći:

  • hranjenje bebe prije nego što postane jaka gladna, kako bi bila mirna
  • često hranjenje bebe u malim količinama
  • držati bebu uspravno pola sata nakon svakog hranjenja
  • namjestiti flašicu tako da pored dude ne prolazi zrak
  • provjeriti prekrivaju li bebine usne cijelu dudu

Pročitajte više: Vrućine i bebe – Kako ih zaštititi od sunca?

Pratite nas na Facebook akter.ba - Zašto bebe štucaju?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)