Zašto bebe bljuckaju?

Dječje zdravlje

Gotovo kod sve novorođenčadi i mlade dojenčadi postoji određeni stupanj refluksa hrane u jednjak.

Bebe bljuckaju jer gutaju previše zraka tokom hranjenja, jer im sfinkter nije do kraja razvijen i jer im je trbuščić premalen. Bljuckanje najčešće prestaje oko sedmog i osmog mjeseca života.

Najčešće se to događa neprimjetno kod svakog napinjanja (npr. u epizodama kolika), no katkada se može vidjeti kako nakon napona dijete guta sadržaj koji je dospio do usta. Katkada se može vidjeti kako mlijeko izlazi na nos, iz usta se izlijevaju manje količine mlijeka, dijete se zna zakašljavati i plakati.

Nerijetko se pri disanju može čuti hroptanje u nosu i uočiti otežano disanje na nos. Mlijeko u gornjim dišnim putevima uzrokuje i vrlo neobične, nerijetko uznemirujuće zvučne fenomene – naročito tokom spavanja (hrkanje, hroptanje, stenjanje).

Neke bebe bljuckaju nakon svakog obroka dok druge uopće ne bljuckaju.

Svoj vrhunac bljuckanje doživljava u četvrtom mjesecu, a učestalost bljuckanja smanjuje se uvođenjem krute hrane. Bljuckanje najčešće prestaje između sedmog i osmog mjeseca života no može potrajati tijekom cijele prve godine. 

Tokom hranjenja, bez obzira da li se beba hrani majčinim mlijekom ili se beba hrani na bočicu, beba guta zrak. Taj zrak nekako mora izaći, a kada izlazi s njim izađe i tekućina. I tada beba bljucne. Bebe koje jedu brzo i halapljivo progutaju više zraka pa i češće bljuckaju.

Najvažniji uzročnik bljuckanja je količina pojedene hrane (bebin želučić je jako malen te prevelike količine mlijeka po obroku mogu uzrokovati bljuckanje)

Kako pomoći?

Dijete treba spavati isključivo na leđima, madrac treba nakositi tako da na povišenom dijelu bude gornji dio tijela. Zrak u sobi treba biti prohladan i ne smije biti suh. Ako su poteškoće disanja na nos jako izražene, sekret se može odstraniti pumpicom nakon prethodnog ukapavanja fiziološke otopine ili 2,3% otopine morske vode.

Ako dijete dobro napreduje, tada nema opravdanja započinjati dijagnostičku obradu. Tek iznimno rijetko se može dogoditi da intenzivan i dugotrajni refluks izazove upalu sluznice jednjaka, tzv. GERB (gastro-ezofagelnu refluksnu bolest). U tom slučaju djeca često i dugotrajno neutješno plaču te nedostatno napreduju na težini. Ovakva stanja zahtijevaju gastroenterološku obradu kako bi se isključila alergija ili GERB.

postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti kako bi smanjili bljuckanje:

  • Ako beba spada u onu skupinu “bljuckera” koji bljuckaju jer jedu halapljivo pa gutaju zrak, pokušajte bebu hraniti češće manjim količinama mlijeka po obroku. Bebe koje sišu češće nemaju toliko problema s bljuckanjem.
  • Kod beba hranjenih na bočicu obratite pažnju na otvor sisača. Ako je on preuzak dijete se previše muči tijekom sisanja i udahne previše zraka. A ako je pak otvor na sisaču prevelik, mlijeko iz bočice izlazit će brže te će beba morati brzo gutati što opet može dovesti do povećanog gutanja zraka pri hranjenju.
  • Ako dijete bljucka, nakon nekog vremena prekinite hranjenje i podrignite bebu. Dijete je potrebno hraniti u povišenom položaju, a nakon što ste završili s hranjenjem budite nježni s djetetom jer kao što smo i napisali, nekim “bljuckerima” sfinkter se otvara na lagane pokrete. 
  • Bljuckanje je dio bebinog razvoja i nije ništa strašno.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori