Australija upozorava na smrtonosnu ‘kugu’ pauka nakon poplava

"Kuga" najotrovnijih pauka na svijetu mogla bi se rojiti u Sydneyu nakon jake kiše i poplava, rekao je Australijski park gmizavaca u srijedu, upozorivši da smrtonosni paučnjaci mogu potražiti utočište u kućama kad pobjegnu od potopa.

Nemilosrdni pljuskovi prouzrokovali su velike poplave u državi Novi Južni Wales, dok su dijelovi predgrađa sjeverozapadnog Sydneya još uvijek pod vodom.

Stanovnici su u srijedu dočekali sunce nakon višednevnih kišnih padavina, da bi dobili "hitno upozorenje" da se pripremi za priliv smrtonosnog pauka-lijevka, koji je endemski za regiju Sydney.

"Nadolazeće toplo vrijeme i visoka razina vlage savršena su oluja za pauk-lijevak BOOM narednih dana", rekao je direktor parka Tim Faulkner u izjavi.

a flock of seagulls are swimming in a body of water: The spider 'plague' warning came after relentless rain unleashed vast flooding in Australia's New South Wales state
© LUKAS COCH

"Uz nevjerovatne poplave koje smo doživjeli na širem području Sydneya, oni su prisiljeni napustiti svoja staništa i traže utočište u sušnim područjima," dodao je.

"Nažalost, to bi moglo značiti da će se vrlo brzo naći u kućama za stanovanje."

Slike hiljada pauka koji su pobjegli iz poplavnih voda već su proteklih dana postale viralne na društvenim mrežama, zastrašujući arahnofobe dok su se mase osmonogih stvorenja rojile ogradama i zgradama.

Velike lijevničke mreže u Sydneyu široko se plaše zbog svog notorno otrovnog i brzo djelujućeg otrova, sa 13 zabilježenih smrtnih slučajeva od ugriza.

Međutim, vjeruje se da niko nije umro otkako je ranih 1980-ih uveden anti-otrovni program.

Australijski park gmizavaca - koji pruža spasonosni antivom - ohrabrio je ljude koji se "osjećaju dovoljno sigurno da to učine" da uhvate i isporuče lutajuće paukove u obliku lijevaka u određene sabirne objekte.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)