Novi soj “dvostruki mutant” Covida pronađen u Indiji

Novi soj dvostrukog mutanta koronavirusa otkriven je u uzorcima prikupljenim iz 18 država širom Indije.

Od 10.787 uzoraka, 736 je bilo pozitivno za UK verziju, 34 za južnoafričku i jedan za brazilsku.

Izvještaj dolazi usred nedavnog porasta slučajeva Covid u Indiji.

Ali vlada je rekla da ne postoji poveznica između skoka broja oboljelih i ovog soja virusa.

Indija je u srijedu prijavila 47.262 slučaja i 275 smrtnih slučajeva.

Indijski SARS-CoV-2 konzorcij za genomiku (INSACOG), grupa od 10 nacionalnih laboratorija pod indijskim ministarstvom zdravlja, provela je genomsko sekvenciranje na uzorcima.

Genomsko sekvenciranje je postupak ispitivanja za mapiranje cjelokupnog genetskog koda organizma - u ovom slučaju, virusa.

Vlada je rekla da analiza uzoraka prikupljenih iz indijske zapadne države Maharashtra pokazuje "porast udjela uzoraka s mutacijama E484Q i L452R" u odnosu na decembar prošle godine.

"Takve dvostruke mutacije donose imunološki bijeg i povećanu zaraznost", navodi se u saopćenju Ministarstva zdravlja.

Ali porekao je da je porast broja slučajeva povezan s mutacijama.

"Iako su u Indiji pronađeni zabrinjavajući sojevi virusa i novi soj dvostrukog mutanta, one nisu otkrivene u broju koji bi bio dovoljan da se uspostavi direktna veza ili objasni brzi porast slučajeva u nekim državama."

Nedavni izvještaj dolazi nakon što je nekoliko stručnjaka zatražilo od vlade da pojača napore u sekvenciranju genoma.

"Moramo neprestano nadgledati i osigurati da se nijedna od zabrinjavajućih varijanti ne širi među stanovništvom. Činjenica da se to sada ne događa ne znači da se to neće dogoditi u budućnosti. I moramo biti sigurni da ćemo dobiti dokazi dovoljno rano ", rekao je dr. Shahid Jameel, vodeći virolog, za BBC-jevu Soutik Biswas ranije ovog mjeseca.

Indija je postala peta zemlja na svijetu koja je sekvencirala genom novog koronavirusa nakon što ga je izolirala od nekih prvih slučajeva koje je ta zemlja zabilježila u januaru prošle godine.

Više od 11,7 miliona slučajeva i 160 000 smrtnih slučajeva kasnije, i dalje se radi na identifikaciji mutacija.

Najnoviji nalet - koji je započeo u martu - dolazi tokom onoga što su neki stručnjaci za Indiju nazvali "delikatnom fazom" - zdravstveni sistem je već iscrpljen jednogodišnjom borbom protiv koronavirusa.

Države su već započele ponovno uvođenje ograničenja, uključujući policijski čas i povremene blokade, radi kontrole širenja virusa.

Dva velika grada, glavni grad Delhi i Mumbai, također su naručili randomizirane brze testove na aerodromima, željezničkim stanicama i prepunim područjima poput trgovačkih centara.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori