Arijana Memić: Ovi protesti su pobjeda oca nad korumpiranim sistemom

Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića, istakla je tokom današnjih protesta u Sarajevu da su protesti "pobjeda oca nad korupiranim sistemom".

"Bili smo zabrinuti hoće li odgovor biti onakav kakav smo očekivali. Tada mi je moja Azra rekla da će sve biti u redu. Sada vidim masu, masu koja nosi istinu i koja je išla za pravdom. Ovo je 20. put da tražimo pravda na ulici i izašli smo po 20. put ”, primijetila je.

Objasnila je zašto smatra da su ti protesti značajni, te je tom prilikom izdvojila da predstavljaju "pobjedu oca nad korumpiranim sistemom".

"Ovo nije borba samo za Dženana i Davida, već za svu našu djecu. Protesti su značajni jer smo 20 do 20 puta morali izaći na ulice da tražimo pravdu. Značajni su jer je došlo toliko vas. Značajni su jer su označili pobjedu oca (Muriz Memić, op. a.) nad korumpiranim sistemom ", rekla je Memić.

Kritikovala je rad pravosudnih institucija u ovom slučaju, a posebno je naglasila da imaju priliku da rade profesionalno.
"Sve pravosudne institucije radile su na našem predmetu. Svi su imali priliku, barem jednu, da rade po zakonu, pošteno i pošteno. Nismo ništa od njih tražili. Mnogi od njih su prokockali te mogućnosti. Imali smo i druge Rekli smo im: "Možete raditi kako želite, ali nećete onoliko dugo koliko želite", rekla je.

Memić je ponovila tvrdnju da joj je brat ubijen i da u to više nema sumnje. Pita se da li bi državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv pet osoba da su njen otac Muriz i ona šutjeli.

"Zamislite šta mi koji smo ovdje možemo postići! Imali smo podršku na početku, ali to je bilo u stotinama ljudi, a ipak smo dokazali da nas ima dovoljno da se nosimo s njima. Nismo odustali, a kad ste ne odustaj, to je najveći uspjeh. Imali su sve načine da to prikriju ", rekla je.

Ona je ponovila da nije tačno da je Jenan poginuo u saobraćajnoj nesreći, odnosno da se saobraćajna nesreća nije dogodila.
"Jedan kamiondžija, oče, pokazao je da je ljubav jača od bilo kojeg bankovnog računa", dodala je.

Prema njenim riječima, svjesna je da će na pravdu i sudski epilog morati dugo čekati. U nekoliko navrata izrazila je nezadovoljstvo radom pravosuđa i drugih institucija koje su radile na istrazi okolnosti pod kojima je njen brat izgubio život.
"Babo Muriz je prisilio tužioca da digne noge sa stola ili napusti tu poziciju. To je častan položaj koji nećemo dozvoliti da ga drže nepošteni ljudi."

Kako je rekla, zašto ne bi imala pravo baviti se politikom.
"Nisam političarka, nego predstavnik svih obespravljenih. Pozivam sve obespravljene da se uključe u politiku", zaključila je Arijana Memić.

U svojim obraćanjima rekla je da se "Bog zaklinje da će u ovoj zemlji biti pravde".

Podsjećamo, Amina Hodžić-Smajlović, majka Nadin Smajlović, čiji roditelji tvrde da joj je uskraćeno liječenje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Enes Malkoč i Amir Agić, čije su kćerke Selma i Edita poginule u automobilu nesreće, ranije se obratio ovim protestima. u Sarajevu 2016. godine i Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Izvor: Klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori