Izgradnja dionice autoputa od Mostara jug pod istragom evropskog nezavisnog mehanizma

Izgradnja dionice autoputa od Mostara jug pod istragom evropskog nezavisnog mehanizma
Foto: Klix.ba

Izgradnja poddionice Mostar jug ​​- tunel Kvanj na Koridoru 5C, koji se naziva vitalnim projektom za Mostar i BiH, posljedica je sumnje u poštivanje procedura u skladu s pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji daje kredit za projekat, postao predmet istrage.


Istraga je pokrenuta na temelju pritužbi članova zajednice zabrinutih zbog negativnih utjecaja na okoliš i društvo koje uzrokuje dionica tunela Mostar jug ​​- Kvanj i njihovog mišljenja da EBRD nije poštivala svoju politiku zaštite okoliša i socijalnu politiku kako bi učinkovito izbjegla, smanjila ili ublažiti negativne uticaje. .


Europska banka je za obnovu i razvoj (EBRD) predana promicanju održivog razvoja u svim svojim ulaganjima. Dodjeljuje financijska sredstva JP Autoceste za izgradnju ovog projekta. To jeste u sklopu odgovornosti banke, uspostavljen je Neovisni mehanizam odgovornosti u realizaciji projekta (IPAM), koji provodi istragu po ovom pitanju i delegacija je već bila na terenu. Potvrđeno je za Klix.ba.


Predsjednica udruženja "Eko Dvogled" Amna Popovac, koja zastupa stanovnike iz južnih dijelova Mostara, ističe da mještani nisu protiv izgradnje autoceste, ali su protiv načina na koji se to radi, jer je njihovo vlasništvo uništena, a okoliš ugrožen.


"U januaru 2020. godine odbor EBRD -a je konačno prihvatio našu žalbu, putem svog nezavisnog tijela za provjeru usklađenosti. Pokrenuli su postupak provjere usklađenosti i provjerili da li su ljudi uključeni i kako je sve prošlo. Početkom septembra ovdje je bila delegacija na čelu sa Šef tog tijela. Pola dana su proveli na sastancima sa ljudima iz JP Autoceste, a pola dana sa mještanima", priča nam Popovac.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori