Aqua: Hit boja za enterijer u 2021. godini

Već smo zakoračili u 2021. godinu i vrijeme je da se upoznamo sa trendovima i aqua bojom. Slično prošlogodišnjim, boje prirode su boldirane u ovogodišnjim trendovima. Gotovo svaka velika kompanija za farbanje poziva na opuštajući i smirujući uticaj prirode. Čak ćete primijetiti da su mnoga imena boja nadahnuta prirodom.

Imajući sve navedeno na umu, možete vidjeti da ima puno hladne okeanske boje i prirodnog zelenila smeđa je zamijenila crnu kao neutralnu boju, a greige (mješavina sive i bež boje) nastavlja svoju popularnost od prošle godine.

Prvi i vjerovatno najveći trend za 2021. godinu je boja „aqua“ i „teal“. Rijeć je o umirijućim bojama koje podsjećaju na karipsko more i stvaraju opuštajući i spokojan osjećaj. Najčešće se koristi u kupaonicama ili spavaćim sobama.

Aegean Teal je nijansa sive boje koju je za boju godine 2021. izabrao Benjamin Moore. On je opisao kao „intrigantnu, uravnoteženu i duboko umirujuću“. Spajanjem ove nijanse s bijelim elementima daje prostoriji osjećaj svježine i proznračnosti. Boja također dobro funkcioniše s mnogim drugim na ovogodišnjoj trend listi, uključujući tamnoplavu, tamnu nijansu smeđe, žutu i bež.

Photo by: The Wicker House

Aqua boja je trenutno jedna od najpopularnijih boja među dizajnerima enterijera, ali i klijentima. Često se kotisti za zidove, namještaj, pa čak i tkanine koje imaju dekorativnu svrhu. Jedan od najvećih pluseva za ovu boju jeste činjenica da se može koristiti tokom cijele godine, za razliku od nekih boja koje dobro funkcionišu samo u određenim godišnjim dobima. Ovisno o bojama s kojim je uparite, možete stvoriti lijepo uravnoteženo okruženje u kojem ćete uživati.

Aqua i crvena - bezvremenska kombinacija

Ljudi već godinama kombiniraju cijan boju i crvenu boju. Možemo reći da je to postala neka vrsta bezvremenske kombinacije. Bez obzira volite li malo više vintage izgled ili ste ljubitelj modernog dizajna, ove dvije boje dobro će funkcionisati u oba slučaja. Kombinacija ne samo da privlači pažnju, već odiše elegancijom.


Photo by: CR Laine Furniture Izvor: HGTV.com

Aqua i tamne nijanse smeđa

Kombinacija cijan i smeđe boje predstavlja vodu i zemlju, ili još preciznije, more i pijesak. Odabir ove kombinacije boja za spavaću sobu uvijek je dobra ideja jer djeluje umirujuće i zrači osvježavajućom energijom. Dakle, bez obzira jeste li odabrali ovu kombinaciju boja za zidove spavaće sobe ili za tkanine u njoj, s njom ne možete pogriješiti.

Izvor: Pinterest

Aqua plava boja izgleda već je omiljena boja ove godine. Iskoristite je u uređenju svoga doma. Upoznajte se s kombinacijama, i odlučite se na promjene. Bilo da se radi o boji zidova ili samo nekom detalju na policama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori