5 destinacija gdje ćete se osjećati kao na Marsu!

Pronaši smo mjesta koja neodoljivo podsjećaju na Crveni planet, a da zapravo ne morate napustiti Zemljinu orbitu. Možda vam pobudimo maštu da upravo jednu od sljedećih destinacija stavite na svoj popis i prvom prilikom krenete u novu pustolovinu! U nastavku saznajte o kojih 5 destinacija je riječ!

Wadi Rum, Jordan

Wadi Rum, poznat i kao Dolina mjeseca, nudi sve o čemu ste mogli sanjati i još više. Od pješčenjaka crvene boje do prahistorijskih kratera! Ovo zapanjujuće odredište (vizualno) će vas odvesti do Marsa, bez sedmomjesečnog putovanja kroz svemir, piše mixer.hr.

Foto: Studomat.ba

San Pedro de Atacama, Čile

Ako vas dramatični krajolik najviše oduševljava na Marsu, onda je San Pedro de Atacama mjesto koje ćete dodati na svoj popis. Od slanih ravnica, vulkana, gejzira i vrućih izvora, ova regija se uvjerljivo može takmičiti s Crvenim planetom kada je u pitanju krajolik koji ostavlja bez daha.

Foto: Studomat.ba

Moab, SAD

Nijedan popis destinacija sličnih Marsu ne bi bio potpun bez Moaba. Grad smješten u istočnom Utahu savršeno je polazište za istraživanje crvenih stijena u Nacionalnom parku Arches, kao i Nacionalnom parku Canyonlands. Čineći ovu regiju još više ‘kao s drugog svijeta’, u obližnjem Bull Canyon Overlook i Copper Ridgeu otkriveni su tragovi dinosaura koji će zasigurno probuditi maštu!

Foto: Studomat.ba

Karijini, Australija

Dok sanjate o posjetu Marsu, zašto prvo ne biste saznali više o historiji našeg Plavog planeta? Nacionalni park Karijini savršeno je mjesto za to, s obzirom na to da iza njega stoji više milijardi godina historije. Od drevnih klisura do najizolovanijih i najstarijih formacija crvenih stijena na svijetu, ovo je savršeno odredište za otkrivanje historije našeg voljenog planeta.

Foto: Studomat.ba

Sesriem, Namibija

Ovo malo naselje u pustinji Namib pružit će vam prave ‘Mars vibracije’. Poznato je po vratima Sesriem, glavnoj pristupnoj tački Nacionalnom parku Namib-Naukluft. Tu se nalazi atrakcija Sossusvlei. Ovo je odredište savršeno mjesto za sve ljubitelje koji se pokušavaju pripremiti za život na Crvenom planetu. Najbolji način za istraživanje ovog zadivljujućeg dijela svijeta je odozgo, pa zašto ne uskočiti u balon na vrući zrak?

Foto: Studomat.ba

Izvor: studomat.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori