Nj.E. šeik Mohamed: Katar koristi LNG za borbu protiv klimatskih promjena za bolju globalnu ekonomiju

Njegovo Visočanstvo Amir 2019. obećao je 100 miliona dolara malim zemljama i ostrvima koja su pogođena klimatskim promjenama

Katar
Prema riječima Nj.E. šeika Mohameda, Katar ima jedno od najvećih skladišta ugljika u regiji

Zamjenik premijera Katara i ministar vanjskih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Thani izjavio je da je ukapljeni prirodni plin (LNG), jedno od najčišćih fosilnih goriva i ključni stup katarske ekonomije. Ključni alat koji ta država koristi kako bi svijet učinio boljim mjestom ublažavanjem posljedica klimatskih promjena. Istovremeno osiguravajući stabilniju ekonomiju.

Nj.E. Sheikh Mohamed dao je komentare tokom događaja o dijagnozi Raisina. Njegovi su domaćini bili indijsko Ministarstvo vanjskih poslova i Observer Research Foundation.

Rekao je da Katar financira razvoj uz pomoć zemalja u potrebi, od kojih su mnoge ozbiljno pogođene klimatskim promjenama.
„Na primjer, Njegovo Visočanstvo Amir 2019. obećao je 100 miliona dolara malim zemljama i ostrvima koja su pogođena klimatskim promjenama. Katarska investicijska uprava (QIA) usredotočena je na utjecaj investicija jer je dio inicijative One Planet “, dodao je Nj.E. šeik Mohamed.

Nj.E. šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Thani, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kata

„Jedan od primjera je u Indiji. Investicija koja nas čini sretnim je u elektroenergetskoj kompaniji koja će osigurati pretvaranje elektrana na ugljen u plinske. A nadamo se i u obnovljive izvore.

Dakle, obavezali smo se s tom elektroenergetskom kompanijom, koja je dio Adani Grupe, da ćemo postati kompanija bez ugljena do 2030. godine.To je bila glavna svrha te investicije.

Još jedna inicijativa koju država gleda je u Africi, gdje ulaže u više od 10 zemalja s evropskim partnerom za izgradnju nove, zelene elektrane koja će se fokusirati na obnovljive izvore poput vjetra i

sunca. Druga inicijativa bila je kroz QIA investiciju koja provodi nekoliko projekata u Južnoj Americi i SAD-u. Bilo je veliko fokusiranje na lokalno i međunarodno investiranje na terenu. Katar je

izgradio vrlo veliku solarnu elektranu. "

Prema riječima Nj.E. šeika Mohameda, Katar ima jedno od najvećih skladišta ugljika u regiji i vjeruje da će FIFA-in svjetski kup 2022. biti prvi globalno neutralan karbon.

U vezi s odnosima između Katara i Indije, katarski je dužnosnik komentirao da se indijske investicije u Katar i katarske investicije u Indiji moraju nastaviti i rasti u dubini, kao i posljednje tri godine.

Nadalje, Nj.E. šeik Mohamed naglasio je važnost kontinuirane političke suradnje i savjetovanja između dviju zemalja, s obzirom na ulogu koju dvije mogu igrati u donošenju sigurnosti i mira u regiji.

Izvor: gccbusinessnews.com

Pročitaj više: Turska u prošloj godini udvostručila izvoz medicinskih proizvoda
Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori