Znate li da možete biti siti i na dijeti: Evo kako!

pexels-lisa-fotios-1172019
Photo by Lisa Fotios from Pexels

Biti gladan dok si na dijeti zaista je loše. Evo dobre vijesti! Mršavljenje tokom dijete ne znači da morate biti gladni. Borite se protiv stalnih muka gladi i pokušavate ne popustiti porivu da pojedete dvije pizze! Svi smo bili u toj fazi. Međutim, možete biti zadovoljni i ostati siti i na dijeti. Vjerovatno će trebati pomak u pripremi, pristupu i načinu postavljanja svakodnevne prehrane.

Jedite dovoljno proteina

Žvakanje proteina izazov je za tijelo. Za probavu proteina tijelu će biti potrebno više energije od ostalih ugljikohidrata i masti. Upravo to je razlog zašto biste trebali da odredite više proteina kako biste ostali na dijeti. Mnoge dijete drastično su u zaostatku u količini proteina. Oni će re pobrinuti da održe vitko mišićno tkivo, što je način sagorijevanja masti. Težinu koju gubite ostavit će samo jedno – zategnuto tijelo.

Jedite polako i pažljivo

Svi vodimo brz način života. Lako se možemo pronaći u gužvi, gdje nam za obrok ostane zaista malo vremena. Uhvatimo često sebe da razgovaramo na telefon, odgovaramo na mailove ili scrollamo po Instagramu za vrijeme ručka. Pokušajte usporiti stvari.

Našem hormonu gladi treba nekoliko minuta da odgovori na unos hrane. Svjesnim naporima da razmislite o svakom zalogaju i zapravo žvačete hranu s određenom svrhom, dajete svom tijelu priliku da hemijski reaguje. Usporite vrijeme obroka fokusirajući se stvarno na svaki zalogaj. Vjerovatno ćete primijetiti više fizioloških znakova u tijelu koji šalju signale da ste zapravo siti i zadovoljni.

Pijte dovoljno vode

Ponekad ono što mislimo da je glad samo je tijelo koje vrišti na nas da pijemo više vode. Vaša težina i tijelo najbolji su pokazatelj koliko vam tekućine treba dnevno. Nema potrebe za proizvoljnim ciljem. Neka vam voda uvijek bude pri ruci, često pijuckajte i pratite koliko puta odlazite na toalet. Ukoliko vaš urin nije jarko žute boje, vjerovatno unosite dovoljno tekućine.

Pročitaj više: Detoksikacijska dijeta - Da li zaista izbacuje toksine iz organizma?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori