Detoksikacijska dijeta: Da li zaista izbacuje toksine iz organizma?

Young sports man hiding face behind weight scales isolated on orange background
Izvor: freepik

Detoksikacijska dijeta zaista je popularna, ali nije dokazano da radi ono što kaže da će: izbaciti toksine iz vašeg sistema. Postoje one koje zaista imaju rigorozna pravila i uključuju konzumaciju isključivo vode, dok postoje i one koje će vam ograničiti unos samo određenih namirnica.

Šta možete jesti, a šta ne?

To definiše detoksikacijska dijeta koju pratite, a njih je zaista mnogo. Neki uključuju post ili samo pijenje tekućine. Drugi dopuštaju određene namirnice, poput voća i povrća . Obično su to kratke dijete. Razlog za to je što nisu način prehrane s kojom se dugoročno možete zadržati.

Bit ćete gladni i možda ćete se osjećati slabo. Većina se ljudi ne osjeća dobro na niskokaloričnoj dijeti siromašnoj hranjivim tvarima. Potencijalne nuspojave uključuju nisku energiju, nizak šećer u krvi , bolove u mišićima, umor , vrtoglavicu ili mučninu . Međutim, ako vas ideja o detoksikaciji privlači, možda biste trebali pokušati "čisto" jesti. Ishrana bi trebala da se usredotočuje na povrće, voće, cjelovite žitarice i nemasne bjelančevine . Namirnice koje nisu industrijski prerađene su najbolje za vas i dat će vam trajne rezultate.

Imajte na umu da su detoksikacijske dijete obično vrlo krute i uključuju jedenje nekoliko istih stvari iznova. Kuhanje i kupovina namirnica ovisi o planu detoksikacije. Budući da ne morate puno jesti, nećete imati dugačak popis za kupovinu.

Ako vam je cilj mršavljenje , detoksikacijska dijeta mogla bi vam pomoći da padnete nekoliko kilograma, ali vjerojatno ćete ih brzo dobiti nazad. Na kraju, niste ništa postigli, a to sigurno nije zdrav pristup. Ako vam je cilj da izbacite toksine iz vašeg tijela, ne gubite vrijeme ni novac. Vaše tijelo stručnjak je za rješavanje toksina. Oni se nakupljaju u jetri, bubrezima ili bilo kojem drugom dijelu vašeg tijela. Nećete ih se riješiti najnovijim detoksikacijskim čudom. Jedina vrsta detoksikacijske dijete koja vrijedi je ona koja ograničava prerađenu, masnu i slatku hranu. Umjesto toga propagira konzumaciju cjelovite hrane poput povrća i voća. Taj pristup čistoj prehrani najbolje će tijelo dovesti u odlično stanje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori